Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Vége a chiphiánynak? Növelte a TSMC a 4 és 5 nanométeres chipek gyártási kapacitását

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. március 24. - 15:13

Úgy tűnik, a tajvani félvezetőgyártó bekeményített, az újgenerációs chipek szeptemberi bemutatója előtt ugyanis magasabb fokozatba kapcsoltak.

Az elmúlt néhány évben a TSMC N5-ös node-jait szinte kizárólag az Apple használta az okostelefonokra és PC-kre szánt SOC-jaihoz, mivel azonban egyre több vállalat veszi át ezeket a gyártási technológiákat, a TSMC-nek növelnie kellett a kapacitásokon.

Soron kívül Nyerő Páros: pincsikutya jelzővel illette Bea Megyeri Csilláékat Hódi Pameláék kapcsán

A DigiTimes jelentése szerint a TSMC idén mintegy 25 százalékkal növeli N5 gyártási kapacitását, hogy kielégítse az AMD, az Nvidia és a MediaTek által az N5 lapkák iránt támasztott keresletet.

A TSMC N5-ös gyártási folyamatcsaládja magában foglalja az alap N5-öt, a teljesítményorientált N5P-t, az N4-et, az N4P-t, az N4X-et és az Nvidia-specifikus 4N-t. Az Apple vélhetően az N5-öt és az N5P-t használja a meglévő A14, M1 és A15 rendszerre épülő chipjeihez, míg a többiek az AMD-vel, a MediaTekkel és az Nvidiával az élen, eltérő technológiákat alkalmazhatnak.

Az Nvidia például a Hopper számítási GPU-khoz – és talán az Ada Lovelace videókártyákhoz – a 4N-t foglalta le, míg a MediaTek az N5-öt használja a Dimensity 8000/8100-as chipjeihez, a Dimensity 9000-esekhez pedig az N4-et kérte a TSMC-től.

Várhatóan az Apple áprilisban vagy májusban izzítja be az új iPhone-lapkákat, így a TSMC előreláthatólag az A16 gyártását a következő hetekben kezdheti meg. Az Apple okostelefonos SoC-it több százmillió készülékben használják, így az Apple továbbra is a TSMC legnagyobb ügyfele marad mind bevételek, mind feldolgozás tekintetében.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.