Képviselőházi demokraták telefonbeszélgetéseit is bekérte Donald Trump igazságügyi minisztériuma

A Fehér Ház által közreadott, videofelvételrõl készített kép Donald Trump leköszönõ amerikai elnökrõl a nemzethez intézett beszéde közben a washingotni Fehér Házban 2021. január 19-én, az utolsó hivatali napján. MTI/EPA/Fehér Ház
not image

Nagy Noel

2021.június.13 - 10:02

Nem csak újságírókat, hanem a Képviselőház hírszerzési bizottságának legalább két tagját is lehallgatta Donald Trump igazságügyi minisztériuma még 2018-ban.

A bizottság egyik tagja és a nyomozás két ismerője szerint akkoriban hallgatták le a két képviselőt, amikor a Trump-elnökség megpróbálta kinyomozni, hogy kik voltak azokat a személyek, akik az orosz beavatkozásról és egyéb nemzetbiztonsági ügyekről szivárogtattak információkat – írja a New York Times.

Az igazságügyi minisztérium az Apple illetékes képviselőit idézte be az információ megszerzése érdekében, akik végül összesen 12 ember adatait, akik összefüggésbe hozhatók a hírszerzési bizottsággal, adták ki.

Az érintettek között van Adam Schiff, a bizottság elnöke, és Eric Swalwell demokrata képviselő is, valamint a bizottsági tagok családtagjainak és tanácsadóinak is a telefonbeszélgetései. Erről az Apple is értesítette a bizottságot, ám akkor nagy részleteket nem árultak el.

Egy névtelenségét kérő érintett elmondása szerint a bizottság tudomással van az esetről, és jelenleg úgy tűnik, hogy a bekért információk csak a telefonbeszélgetésekre vonatkoztak, az eszközökről a fotókat, emaileket és egyéb üzenetváltásokat nem kérték be.

Egy harmadik személy pedig azt is megerősítette, hogy az Apple együttműködött az igazságügyi minisztériummal, átadták a bekért információkat, viszont nem értesítették a Kongresszust ennek tényéről. Ez pedig azért is különös, mert bár gyakran szoktak kiszivárgott információk során vizsgálódni, a minisztérium ilyen mélyreható nyomozást nem szokott a kongresszus tagjai ellen lefolytatni.

Ez az eset éppen abban az időben történt, amikor a Trump-kormány nyilvánosan őrjöngött a Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai ellen, mely azt volt hivatott kivizsgálni, hogy az elnökválasztás idején Trump kampánystábjának milyen összeköttetései voltak az oroszokkal.

Trump akkoriban „boszorkányüldözésnek” nevezte a Mueller-vizsgálatot, személyesen Schiffet is napi szinte kritizálta, amiért „álhíreket” terjesztenek. Miközben a Trump elleni vizsgálat zajlott, az elnök személyes hűséget követelt az igazságügyi minisztériumtól, melynek részeként bekérette a telefonbeszélgetéseket.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata vezetője közleményben reagált az újonnan nyilvánosságra jövő információkra, mely szerinte egy újabb bizonyítéka annak, hogy milyen merényletet próbált elkövetni az amerikai demokrácia ellen Trump kormánya.

Az igazságügyi minisztérium megerősítette a hírszerzési bizottság előtt, hogy a begyűjtött információkat nem adták át egyéb nyomozószervnek vagy entitásnak, a bizottság azonban további információkat követel, például azért, hogy ezt miért nem jelentették be korábban.

Egyelőre arról sem tudni, hogy a minisztérium felhasználta volna-e a begyűjtött adatokat arra, hogy valaki ellen eljárást indítsanak. Egy belső forrás beszámolója szerint a szövetségi ügyészeknek ez nem lett volna ahhoz elegendő adat, hogy valamilyen eljárást tudjanak indítani.

Ez pedig tovább tetőzi a botrányt, amely nemrégiben kirobbant a Trump-kormány minisztériuma kapcsán, mely szerint az orosz ügy kapcsán bekérették többek között a New York Times, a Washington Post és a CNN újságíróinak a telefonbeszélgetéseit is, mely akkora felháborodást okozott, hogy a minisztériuma közleményben jelentette be, hogy ezt a gyakorlatot többet nem fogják folytatni.