Clouds
21 Budapest
Dollár
359,62 Ft
Euró
388,12 Ft
Font
433,09 Ft
Bitcoin
23,070 $

Minősített dokumentumokat találtak Biden régi irodájában, Trump reagált

Fotó: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (j) a hivatalos látogatásra Mexikóba érkező Joe Biden amerikai elnököt fogadja a zumpangói Felipe Angeles Nemzetközi Repülőtéren 2023. január 8-án. MTI/AP/Andrew Harnik
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Donald Trump volt amerikai elnök kíváncsian várja, mikor tart házkutatást az FBI Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több “minősített jelzéssel” ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak novemberben – közölte Fehér Ház hétfőn.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Az elnök különleges jogtanácsosa elmondta, hogy “kis számú minősített megjelölésű dokumentumról van szó”, amiket az elnök jogi képviselői találtak meg, amikor kiürítették a Penn Biden Centerben található irodákat, amelyeket Joe Biden alelnöksége után használt mintegy két éven át.

A dokumentumokat egy zárt szekrényben találták meg november 2-án – közölte Richard Sauber, jogtanácsos, aki hozzátette, hogy a megtalálást követően rögtön értesítették a Fehér Házat, és az iratokat a következő napon átszállították az Egyesült Államok nemzeti levéltárába (National Archives).

Trump várja, hogy az FBI mikor tart házkutatást Bidennél

Az elnöki jogtanácsos azt is közölte, hogy november eleje óta az elnök személyi jogászai együttműködnek a leváltárral és az igazságügyi minisztériummal annak érdekében, hogy megállapítsák, a 2017. januárjáig tartó Obama-Biden adminisztráció minden irata az előírás szerint a levéltár birtokában van.

Donald Trump, volt elnök a bejelentésre közösségi oldalán azzal a kérdéssel reagált, hogy “vajon a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?”

Az előző elnök ezzel arra utalt, hogy nyáron a floridai otthonának irodáiban a nyomozóhatóság az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére tartott házkutatást, amelynek során hivatali idejéből származó minősített dokumentumokat kerestek. A floridai Mar-a-Lago ingatlanban a nyomozók több minősített jelzéssel ellátott iratot foglaltak le augusztusban, amit követően az igazságügyi minisztérium mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Donald Trump ellen.

(MTI)