Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Íme egy trükk, amivel spórolhatsz a fűtésen

Fotó: Unsplash/Annie Spratt
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 4. - 19:14

A rezsiemelés miatt kifejezetten aktuális a tipp.

Ha nem hallottál még a hőtükör fóliáról, épp itt az ideje: egyáltalán nem bonyolult találmány, ráadásul jelenleg az egyik leghatékonyabb megoldás a fűtésen való spórolásra.

A fólia célja, hogy a belső terek hőmérsékletét egyenletes szinten tartsa, maga a fólia pedig egy fényes felületű, méretre vágható anyag, mely több rétegből áll össze. Többnyire hablemezből készül, ám a nagyobb felületek esetében, így például tetőszigeteléskor inkább alumínium-alapú fóliát alkalmaznak.

Padlófűtésnél azonban buborékos hőtükör fóliát tesznek le a szakemberek, hogy meglegyen az a levegőrés, mellyel hatékonyan működhet. A hőtükör fólia felszerelése rendkívül egyszerű, ám vásárlás előtt mindenképpen érdemes kikérni egy szakember véleményét.

Vannak ugyanis olyan fóliák, melyek kizárólag radiátorok mögött alkalmazhatók, mivel ott nem éri akkora hő az anyagot, mely egy esetleges olvadáshoz vezetne. A boltok polcain többnyire méretre vágott lapokat találhatunk, melyeket otthon akár egy olló, akár egy tapétavágó kés segítségével a szükséges méretre vághatunk.

Vannak azonban olyan márkák is a piacon, melyek öntapadós fóliákat árulnak, ezeket pedig értelemszerűen jelentősen könnyebb felhelyezni a falra, de akkor sem kell megijedni, ha nem találunk öntapadós verziót. Az áruházakban ugyanis külön kapható, kifejezetten a hőtükör fóliához használható ragasztó, de akár ragasztóspray segítségével is felrakhatjuk a falra a fóliát – írja a Bors.

Azért is hasznos az ilyen fóliák használata, mert megakadályozzák, hogy a fűtőtest mögött felmelegedjen a fal, ugyanis az arra irányuló hőt visszaveri, ezzel pedig pár ezer forintos egyszeri ráfordítással akár 15-20 százalékkal is csökkenthetjük fűtési költségeinket, márpedig a rezsiemelés közepette minden forint számít.