Tragikus a helyzet Mexikóban, 200 ezer fölé nőtt a koronavírus-áldozatok száma

Mexikóváros, 2021. február 27. Idős emberek várakoznak az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinára Mexikóvárosban 2021. február 26-án. MTI/EPA/EFE/Jose Mendez
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egészségügyi hatóságok legutóbbi közleménye szerint csütörtökre átlépte a 200 ezret az elhunyt covid-betegek száma az országban, amelyre Mexikó elnöke a vakcinációs kampány megerősítésével reagált.

Az AP hírügynökség jelentéséből kiderült, hogy Mexikó államfője a tragikus adatok láttán további vakcinaszállítmányokkal kapcsolatos szerződést kötött meg, így az elkövetkező hetekben közel 1,7 millió dózis AstraZeneca-oltás érkezhet meg a latin-amerikai országba.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Összesen 200 211 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt a pandémia kitörése óta Mexikóban, ezzel az Egyesült Államok és Brazília után a harmadik helyen állnak a negatív világranglistán.

Szakértők szerint a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, akár 300 ezer fölött is járhat az elhunytak száma, ugyanis az országban még mindig akadozik a koronavírus-tesztelés és nem tudják pontosan megállapítani, mi okozhatta a páciensek elhalálozását.

Ami a többlethalálozásokat illeti, Mexikóvárosban tavaly júniushoz képest 46 százalékkal megnőtt az elhunytak aránya, ami egészen vészes képet fest a járványról.

Az egészségügyi tárca szerint körülbelül 220 ezer lehet a hibákat beleszámítva a koronavírus-halottak pontos száma, és bár elismerik, hogy néhol elkalkulálták magukat, a 300 ezret eltúlzottnak tartják.