A Toyota a Holdat vette célba, épül az új Lunar Cruiser

Fotó: Ganapathy Kumar / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 29. - 11:24

A jármű azon az elgondoláson alapul, hogy az emberek biztonságosan esznek, dolgoznak, alszanak és kommunikálnak másokkal az autókban, és ugyanaz megtehető a világűrben is.

A Toyota illetékesei pénteken osztották meg, hogy a vállalat a Japán Űrkutatási Hivatallal közösen egy olyan járművön dolgozik, ami alkalmas lesz a Hold felszínének feltárására, és segíti az embereket 2040-ig a Holdon, majd később a Marson élni.

A holdjáró a Lunar Cruiser nevet kapta, amellyel a Toyota Land Cruiser modellje előtt tiszteleg, indítását pedig a 2020-as évek végére tűzték ki – számolt be a New York Post.

A Toyota partnere, a Gitai Japan egy robotkart is kifejlesztett a holdjáró számára, amelynek vége cserélhető, így többféle feladatra is alkalmas; ha szükséges, lapátol, emel vagy söpör. A Gitai vezérigazgatója úgy véli, a világűrben végzett munka során jól jönnek a robotok, mert a barátságtalan környezet veszélyt jelent az űrhajósok számára.

A Toyota az 1930-as években történt alapítása óta aggódik, hogy idővel elveszíti alaptevékenységét, ezért újabb és újabb területekre merészkedik. Részt vesz hajók, repülőgépek és robotok gyártásában is, de egy Woven City nevű fenntartható lakónegyed építésébe is belekezdett a Fuji-hegy mellett.

„A mi küldetésünk, hogy autóinkat a holdra küldjük. A Toyota járművek már eljutottak mindenhová, de ez most arról szól, hogy elvigyük oda az autóinkat, ahol még sosem jártunk”

– nyilatkozta Shinichiro Noda, a Toyota mérnöke.

Az autógyártó a holdjáró építését egy az ügyfelek kiszolgálására irányuló hosszú távú missziónak tekinti, a Hold pedig erőforrásokat biztosíthat a Földön élők számára.