Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Fotó: Magyar Közút

Bense Róbert

2022. október 2. - 05:09

Való igaz, egy 2 méteres villogó nyilat, alatta egy hatalmas, sárga „utánfutóval” nehéz is észrevenni. Szeptemberben két sofőrnek sem sikerült.

Nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy az energiaelnyelőnek élesben kell bizonyítania létjogosultságát. Persze inkább ez törjön össze, mint a közutasok vagy az autósok, de akkor is: villog, sárga, óriási. Nem létezik, hogy ennyire luxusnak számít a figyelem egy autópályán.

Habár a Magyar Közút videója szerint mindkét esetben sikerült elrántania a kormányt a sofőröknek, ezekből akár sokkal nagyobb baleset is lehetett volna, szóval leginkább a szerencsének köszönhető, hogy következett be tragédia egyik alkalommal sem.

„Sajnos ez a hónap sem telt el úgy, hogy a kezelésünkben lévő 291 kilométernyi gyorsforgalmi úton ne törték volna össze munkaterületeket védő energiaelnyelővel felszerelt munkagépeket az autósok. A dunakeszi és a szigetszentmiklósi mérnökségünk területén is történt egy-egy hasonló eset az elmúlt hetekben.”

„Mindkét helyszínen a forgalomterelést ahogy kell, jóval előre jeleztük a digitális kijelzőkön, 2 helyszínen előjelző autók is kint voltak és magán a munkaterület kezdetén lévő, energiaelnyelővel felszerelt hatalmas narancssárga színű teherautókon is volt jól látható főjelző. A második, nagytarcsai csomópont előtt történt esetnél ráadásul mindössze 70 másodperce állt be a belső sávba az energiaelnyelővel felszerelt teherautó, hogy a terelést kiépíthessék a szakembereink, amikor belementek.”

„A felvételeken jól látszik, hogy az autósok döntő többsége időben és megfelelően sorolt be, de a két balesetező sofőr szinte csak centikkel a becsapódás előtt vette észre a gépeinket. A hasonló esetek miatt kérjük, hogy minden sofőr a vezetésre, a forgalomra koncentráljon, figyeljétek az előjelzéseinket, azokat vegyétek komolyan, soroljatok be időben és a munkaterületek környezetében fokozott óvatossággal közlekedjetek, nemcsak magatok, hanem a többi autós és munkatársunk biztonsága érdekében” – írja Instagramján a Magyar Közút.