Továbbra is rendkívül fontos a kötelező oltások beadása a WHO szerint

not image

Kulcsár Péter

2020. május 2. - 07:10

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett, hogy míg zajlik a koronavírus-járvány nem szabad elfeledkezni a többi megbetegedésről sem.

Amíg a kutatók a COVID-19 elleni vakcinán dolgoznak, addig a már meglévő vírusok és baktériumok ellen létező védőoltásokat ugyanúgy fontos beadni a gyermekeinknek – hívta fel a figyelmet a WHO.

“Az immunizációs szolgáltatások nélkülözhetetlenek. Ha ezeket a folyamatokat megszakítjuk, a felzárkóztatást minél hamarabb el kell kezdenünk”, mondta Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója.

“Nem szabad engednünk, hogy a koronavírus befolyásolja a többi súlyos betegséggel szembeni védőoltások alkalmazását.”

Leginkább a kanyaró újbóli elterjedésétől tartanak a szakemberek, miután az előző két hónapban összesen 6 ezer új fertőzést regisztráltak a kontinensen.

Dr. Siddhartha Datta, a WHO európai részlegének megelőzhető betegségekért és vakcinákért felelős menedzsere elmondta,

“Az immunizáció még sosem volt ennyire fontos. A kanyaró és a többi rendkívül fertőzőképes kórokozó továbbra is köztünk vannak és most kell cselekednünk a kitörésük megakadályozása érdekében.”

Az országok egészségügyi rendszerének párhuzamosan kell ellátniuk a koronavírusos pácienseket és a vakcinázásra érkezőket.

“A flexibilitás és a rugalmasság elengedhetetlen eszközei a koronavírus-fertőzések és a többi betegség kezelésében”, tette hozzá Kluge.

Európában eddig több mint 1,4 millió COVID-19 fertőzöttet tartanak nyilván, ebből 129 ezren vesztették életüket.

A WHO jelentésében arról írnak, hogy Spanyolország után Olaszországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot érintette a legérzékenyebben a pandémia, azonban a társadalmi távolságtartással és a lezárásokkal kapcsolatos óvintézkedések jelentősen csökkentették az új esetek számát.

Ezzel szemben Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Oroszországban és Ukrajnában még csak most indult be a járvány, Törökországban viszont a meredek emelkedések után stabilizálódhat a helyzet.

A brit miniszterelnök úgy véli, javulhat a helyzet az Egyesült Királyságban:

https://liner.hu/boris-johnson-nagy-britannia-tul-van-a-jarvany-csucsan/