Dollár
428,93 Ft
Euró
420,87 Ft
Font
476,73 Ft
Bitcoin
19,366 $

Történelmi ítélet: Edward Snowdennek igaza volt

not image

Nagy Noel

2020. szeptember 4. - 06:30

Már hét év telt el azóta, hogy sokkolta a világot az Egyesült Államokban kirobbant hatalmas botrányban, melyben a korábbi titkosszolgálati, Edward Snowden felfedte, súlyosan sértik az amerikai emberek magánszféráját.

Már hét év telt el azóta, hogy sokkolta a világot az Egyesült Államokban kirobbant hatalmas botrány, melyben a korábbi titkosszolgálati alkalmazott, Edward Snowden felfedte, súlyosan sértik az amerikai emberek magánszféráját.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

2013-ban történt az eset, amikor a Nemzetbiztonsági Szolgálatban (NSA) dolgozó Edward Snowden olyan dokumentumokat szivárogtatott ki a világhálóra, melyből kiderült, a titkosszolgálatok számos telefontársasággal is együttműködve több millió amerikai telefonbeszélgetéseit hallgatták le, mely nem csak törvény, de alkotmánysértő is.

Először a The Guardian brit újság robbantotta ki a hírt Snowden információira támaszkodva, amelyben arról számoltak be, hogy az NSA-nek egy hatalmas adatbázisa volt számos amerikai állampolgár telefonhívásairól – ki, mivel, mikor és hol eszközölte az adott telefonhívást.

Egészen addig a pontig az NSA váltig állította, sosem hallgatták le tudatosan az amerikaiakat, csak szükség esetében, amikor terrorveszély merült fel. A Snowden féle szivárogtatás után mindössze abba tudtak kapaszkodni a titkosszolgálat részéről, hogy például így sikerült letartóztatni négy San Diego-i embert, akik segítségét nyújtottak vallási fanatikusoknak Szomáliában.

Snowden ezt követően kényszerült elmenekülni az országból, mivel kémkedésért bíróság elé akarták állítani. A sors érdekes fintora volt, hogy Oroszországban kapott menedéket röviddel ezután, de a nyilvánosság elől nem tűnt el teljesen, számos alkalommal adott interjút az eset részleteiről, több millió közönséget elérő személyek számára is, mint John Oliver vagy Joe Rogan.

A mai nap során azonban nem túlzás kijelenteni, történelmi jelentőségű döntés született, ugyanis az egyik legmagasabb amerikai fellebbviteli bíróság úgy döntött, az NSA által elkövetett lehallgatások alkotmányellenesek, valamint nyíltan beleütköznek az ezt szabályozó Külföldi Hírszerzési és Megfigyelési Törvénybe.

Természetesen az egész eset kirobbantója, Edward Snowden sem hagyta szó nélkül a döntést, aki úgy fogalmazott, soha az életében nem gondolta volna, hogy egy amerikai bíróság marasztalni fogja a titkosszolgálatokat, és egyben „megdícsérik” őt, amiért ezt nyilvánosságra hozta. Egy amerikai szervezet, az ACLU szerint ez a döntés a „magánszférához való jogunk egyik legnagyobb győzelme”.

A bíróság a San Diegóban letartóztatott négy férfi ügyében is döntést hozott, amire a titkosszolgálatok oly előszeretettel hivatkoztak, ugyanis a bíróság értelmezése szerint az NSA állítása „nem egybehangzó” a szóban forgó hanganyagok tartalmával, amire hivatkozva letartóztatták a négy érintettet.