Törökországban nyolc erdőtűz is pusztít, az EU segítséget nyújt az oltásban

Lángol a növényzet az égei-tengeri Bodrum üdülõváros környéki hegyvidéken 2021. augusztus 2-án. A térségben hatodik napja pusztító erdõ- és bozóttüzek miatt legkevesebb nyolc ember életét vesztette, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 3. - 17:50

Az Európai Unió hétfőn segítséget küldött Törökországba, és önkéntesek csatlakoztak a tűzoltókhoz, akik a nyolc, halálos áldozatot követelő, egy hete tartó heves tűzesetekkel küzdenek, amelyek nyomást gyakoroltak Recep Tayyip Erdogan elnökre is.

A Törökország földközi-tengeri és égei-tengeri partvidékének üdülőhelyein pusztító erdőtüzek hatalmas területeket pusztítottak el, és pánikba esett turistákat kellett evakuálniuk szállodáikból. Ugyanakkor Erdogant – aki két év múlva választások előtt áll, amelyek akár egy harmadik évtizedre is meghosszabbíthatják uralmát – újabb kritikák érik a látszólag lassú és elrugaszkodott válaszlépései miatt.

A török vezetőt a hétvégén különösen erős kritika érte, amiért a helyieknek teás zacskókat dobált, miközben az egyik legsúlyosabban sújtott régiót járta be, masszív rendőri kísérettel. A kormány azt is nyilvánosságra hozta, hogy nem állt rendelkezésükre tűzoltó repülőgép, és külföldi segítségre volt kénytelen támaszkodni a lángok elleni küzdelemben.

Mevlut Cavusoglu külügyminiszter hétfőn köszönetet mondott Brüsszelnek, amiért Horvátországból egy, Spanyolországból pedig két gépet küldött Törökországba. Az Európai Unió közölte, hogy “teljes mértékben szolidáris Törökországgal ebben a nagyon nehéz időszakban” – ez az üzenet a jóakarat kinyilvánítására irányult a több mint egy éve tartó heves viták után.

A tűzoltók hétfőn az égei-tengeri görög Rodosz szigetén, valamint Olaszország és Spanyolország egyes részein is küzdöttek helyi tüzekkel. Az emelkedő hőmérséklet és az erős szél miatt – a szakértők szerint az éghajlatváltozás növeli az ilyen jellegű tüzek gyakoriságát és intenzitását – az EU adatai szerint az idei tűzszezon a korábbiaknál jóval pusztítóbb volt.

Erdogan hivatala a brutális törökországi erdőtüzekért a gyújtogatókat tette felelőssé, akiket a kormánypárti média az állam ellen halálos lázadást folytató, törvényen kívüli kurd fegyveresekkel hozott összefüggésbe. Ez az elmélet azonban szertefoszlani látszott, ahogy a tüzek száma nőtt, az áldozatok száma emelkedett és a napok teltek.

A török erdészeti igazgatóság szerint szerda óta 105 tűzesetet regisztráltak az ország 35 városában. Közölte, hogy hét – többségük nem messze a déli üdülővárosoktól, Antalyától és Marmaristól – hétfőn még mindig égett. Az AFP csapata az Égei-tenger partján fekvő Marmarisban lángokat látott felcsapni az erdővel borított dombok hegygerincén.

Az éjszakai égbolt borostyánszínben izzott, a füsttel teli levegőt pedig nehéz volt belélegezni a 40 Celsius-fok körüli fullasztó hőségben. A meteorológiai szolgálatok figyelmeztették a helyieket a rossz levegőminőségre, és az önkéntesek több álmatlan éjszakákat töltöttek azzal, hogy segítettek a fáradt tűzoltóknak megmenteni az erdőket a pusztulástól, amelynek helyreállítása a szakértők szerint generációk munkáját veheti igénybe.