Sajtó: Törökország rövidesen inváziót indíthat Szíria ellen

Szíriaiak lépik át a szíriai-török határt a dél-törökországi Hatayban 2020. február 28-án, miután Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvõ menekülteket. A török haderõt elõzõ nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülõgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt. MTI/EPA/Sedat Suna
not image

Nagy Noel

2022. május 29. - 10:47

Szíriában már van némi jelenléte a török hadseregnek, most azonban egy katonai hadműveletet indíthatnak egy török tévé tudomása szerint.

Határokon átívelő katonai hadműveletet indíthat a török hadsereg Szíria északi részén – számolt be a Habertürk TV csatorna alapján a TASS. Habár az orosz sajtó ezt a saját nyelvezetének megfelelően katonai hadműveletnek nevezte, gyakorlatilag invázióról lenne szó.

Törökország ezzel párhuzamosan két ország területén lenne háborúban, ugyanis április 18-án Irak északi területei ellen indítottak inváziót. Ha megindul Szíria ellen is, akkor gyakorlatilag két országgal is háborúba kerülnek a törökök két hónap leforgása alatt.

A Habertürk információi szerint a szíriai invázióra vonatkozó előkészületek 90 százalékban megvannak, de a katonai források jelezték, hogy a katonai hadművelet először csak az Eufrátesz-folyó nyugati partjainál lévő területeken fog zajlani.

A Török Nemzetbiztonsági Tanács már napokkal ezelőtt arról beszélt, hogy új hadműveletet indítanak Szíriában, elsősorban négy régióban: Tel Rifat, Ain al-Arab, Ain Isa és Manbij régiókban. Az információk szerint körülbelül 50 ezer török katona vehet részt az invázióban.

Törökország korábban már belépett a szíriai háborúba, elsősorban a kurdok lakta területek ellen, és egy „biztonsági zónát” is létrehoztak Aazaz és Jerablus városai között, Aleppótól északra. Az Eufrátesztől keletre lévő határ menti területeket pedig teljesen irányításuk alá vonták.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja