Erőszakkal oszlatták a nők elleni erőszakkal szemben tüntetőket (videókkal)

Fotó: EPA/Erdem Sahin
not image

Nagy Noel

2021. november 26. - 21:09

A Nők Elleni Erőszak Eltörlésének Nemzetközi Napja alkalmából nagyon sok nő vonult utcára, hogy követeljék a nemi alapú erőszak felszámolását.

Európában többek között Madridban, Barcelonában, Párizsban és Londonban is kivonultak a nők, akiknek elegük van az államok tétlenkedéséből, ami a nemi alapú erőszakot illeti – számolt be az eseményekről a France24.

Latin-Amerikában azonban még komolyabb demonstrációk voltak, többek között Guatemalában, Hondurasban, Chilében, Mexikóban és Venezuelában is hangot adtak nemtetszésüknek a nők.

A demonstrációk alapvetően békésen zajlottak mindenütt, azonban Isztambulban nagyon elfajultak az indulatok. A tüntető nőkkel szemben ugyanis a rendőrség állig felfegyverkezve kivonult és könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget.

Az isztambuli női tüntetés azonban egy többletüzenettel is rendelkezett: a közelmúltban a török kormány visszavonta csatlakozását a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezményből, a nők pedig az ehhez való újracsatlakozást követelték.

Nem véletlenül követelik a török nők, hogy újra kapjanak egy védőernyőt az egyezménynek köszönhetően, ugyanis a különböző emberi jogi szervezetek beszámolója szerint csak 2021-ben 345 nő vesztette életét emberölés következtében.

Spanyolországban is több ezres nagyságrendben vonultak utcára a nők, annak ellenére, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nemzeti prioritásként kezelik a nők elleni erőszak felszámolását.

A spanyoloknál egy fokkal kedvezőbb a helyzet, mint a törököknél, de itt is legalább 37 nő vesztette életét, mert a párjuk vagy volt párjuk megölte őket. Az ENSZ szerint minden harmadik nő tapasztalt már életében szexuális vagy fizikai erőszakot, amelyet ideje lenne radikálisan visszaszorítani.