Dollár
422,51 Ft
Euró
408,62 Ft
Font
459,91 Ft
Bitcoin
19,080 $

Törökország a háború ellenére is fenn akarja tartani a diplomáciai egyensúlyt

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Irene Kälin svájci parlamenti elnök (j), Florin Citu, a román szenátus elnöke (k) és Talat Xhaferi észak-macedóniai házelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (nincs a képen) tanácskozik Kijevben 2022. április 27-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
not image

Borbély Fanni

2022. május 17. - 00:47

A török elnök szóvivője kijelentette, Törökország a háború ellenére is fenn akarja tartani a diplomáciai egyensúlyt.

Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője, s egyben külpolitikai főtanácsadója közölte, hogy bár Törökország elítélte az orosz agressziót a háborúban, Ankarának nem tenne jót, ha még ennél is messzebbre merészkedne álláspontjával Oroszország kapcsán.

Soron kívül Figyelmeztette a drukkereket az MLSZ az olaszok elleni meccs kapcsán

Törökország helyzete egészen sajátos, hiszen NATO-tag, s egyben Oroszország és Ukrajna szomszédja, ráadásul mindkét országgal jó kapcsolatot ápol. Törökország minden Oroszországgal szembeni szankciót ellenzett, és a Nyugat által kivetett szankciók által sújtott orosz oligarchák jachtjait is fogadja kikötőiben.

Ennek ellenére mégis fegyveres drónokat küldött Ukrajnának, s az egyetlen ország, mely vállalta a közvetítői szerepet az orosz-ukrán háború békatárgyalásai során. Kalin a hétvégén úgy fogalmazott, Törökország a kezdetektől fogva ellenezte a háborút, ám Moszkvával sem kívánják megszakítani a kapcsolatot – írja a Guardian.

Kalin meglátása szerint Törökország az a fél, mely képes megbízhatóan vállalni a közvetítői szerepet, s mely képes kommunikálni mind az ukrán, mind pedig az orosz féllel. Szerinte Törökország már a háború kezdete óta sikeresen tartja fenn ezen álláspontját, s úgy véli, “mindannyiunk közös érdeke, hogy mindenki egy kiegyensúlyozott álláspontot képviseljen”.