Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Török-szír földrengés: meglátogatta a magyar mentőcsapat Ali-t a kórházban

Fotó: EPA/ERDEM SAHIN
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

Megható sorokat fogalmazott meg a kiváló magyar mentőcsapat, akik soha nem fogják elfelejteni a kis Ali-t.

Több mint 30 embert mentettek ki a magyar mentőcsapatok a török-szír földrengést követően. Ezrével vesztették életüket az emberek a földrengésben, és sokakat továbbra is eltűnt személyként tartanak nyilván.

Megdöbbentő, ami Törökországban és Szíriában történt, majd pár héttel a természeti katasztrófa után újabb rengés rázta meg a térséget. Később kiderült, hogy halálos áldozatai is vannak a rengésnek.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Törökországba utazott, hogy személyesen találkozzon Ali-val, akit sikerült megmenteniük. Soha nem adta fel a magyar csapat, és mindent megtett azért, hogy a fiatal fiú élve jusson ki a törmelékek alól.

„Meglátogattuk Ali-t a kórházban. Most egy tőlünk nem megszokott beszámolót olvashattok, hiszen ritkán osztunk meg személyes hangvételű dolgokat, de most engedjétek meg, hogy az Ő történetét nem csak szakmai szemszögből meséljük el.” – olvasható a megható bejegyzésben.

Felemelő érzés volt találkozni a fiúval

„Felemelő érzés volt találkozni és beszélni vele. Megélni azt, a pillanatot, amikor megpillanthattuk a mosolygós fiút és a családját a kórházban. Kezet fogni vele és elmondani, hogy mennyire büszkék vagyunk rá. Átélni a csodát, megtapasztalni azt, hogy mennyi erő van egy 15 éves fiúban. Látni azt, hogy milyen pozitívan éli meg azt a tragédiát, amin keresztül megy.”

„Ali és apukája a földrengés pillanatában egy 5 emeletes ház negyedik emeletén található otthonukban aludt. Amikor elkezdett mozogni az épület, akkor azt gondolták, hogy egy „szokásos” rengés.”

„Ekkor még nyugodtak voltak és vártak, mint ahogy várni szoktak ezekben a helyzetekben. A szűnni nem akaró földmozgás miatt végük Ali apukája a menekülés mellett döntött és kifutottak a lakásból és a lépcsőházban elindultak lefelé. A második emelet magasságában egyszer csak kialudtak a lámpák és Ali megrémült. Apukája kis idő múlva visszafordult, hogy megmentse a gyermekét, de amikor visszaért hozzá, az épület összeomlott.”

Nyáron Magyarországra érkezik a fiatal fiú

„Fogságba ejtve a 15 éves gyermeket és édesapját, valamint a ház többi lakóját. 36 órával a földrengés után mi találtuk meg őket a romok alatt, de akkor Ali édesapja a haláltusáját vívta, így rajta nem tudtunk segíteni.”

„A mentés hosszú és bonyolult folyamat lett végül. Kellettünk hozzá mi, egy önkéntes mentőcsapat, egy lelkes segítő, aki tartotta a lelket a fogságba esett gyermekben. Kellett hozzá Ali élni akarása, szerencse, csoda, munkagépek, katonaság és a török mentőcsapat.”

„Az, hogy Ő életben van, legyen példa mindenkinek. Nekünk megmutatta, hogy még a mi szakmánkban is léteznek csodák. Ali jövőjét nyomon fogjuk követni és az újrakezdést igyekszünk a lehetőségeinkhez képest anyagilag is támogatni. Most pihenésre, rehabilitációra, művégtagra és sok-sok erőre van szüksége. Alagjának választottuk, így nyáron meglátogat majd minket Magyarországon.”