Tornádó tombolt vasárnap Pest megyében, mutatjuk a károkat

Fotó: Unsplash/NOAA. A kép illusztráció
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 5. - 07:50

Minden jel arra utal, hogy Tápiószőlősön és Tápiószelén is tornádót hozott hidegfront.

Az év eddigi egyik legzivatarosabb napjával indult az augusztus, amit a hidegfront hatásának köszönhetünk. Heves zivatarok alakultak ki, melyek magukba foglalták a szélviharral kísért zivatarláncokat és szupercellákat is – írja az Időkép.

A viharok rengeteg kárt okoztak – kidőlt fákat, leszakított tetőket és vezetékeket hagytak maguk után. Varga Sándor meteorológus azt írja, hogy a károk túlnyomó részéért a helyenként 90-120 kilométer/órát is elérő kifutószél, légzuhatagok voltak felelősek, de az ország egy részén sokkal szokatlanabb időjárási jelenség pusztított: tornádó csapott le.

A portál szerint a tornádókat nem igazán lehet előrejelezni, és azt sem lehet megmondani, mely szupercellából nyúl majd le felhőtölcsér. Az erőteljes, forgó feláramlások kialakulása, vagy egy esetleges tornádó lehetősége azonban végig a fejünk felett lebegett, hiszen a körülmények ehhez kedvezően alakultak.

Az Időkép egy olvasója le is fotózott egy látványos példát a fent leírtakra, Koboldozat Tiszacsegénél figyelt fel a szupercellára, de ebből tornádó végül nem alakult ki. 

Fotó: Időkép/Koboldozat

Tápiószőlősön és Tápiószelén azonban máshogy alakult a helyzet, hiszen több jel is arra utal, hogy a nyugaton kialakult szupercellát tornádó kísérte, ami földet is ért. Tápiószelén Gloncz István készített videót a tölcsérről: 

Bodnár Eszter azonban kisebb területre koncentrálódó károkról számolt be. A helyi lakos telkén több fűzfa is megadta magát az időjárásnak és kidőlt, a földre pedig egymásra merőlegesen feküdtek, ami az Időkép szerint árulkodó jele annak, hogy tornádó tombol a környéken, nem heves kifutószél, ráadásul a szomszédos területeken nem alakultak ki jelentős károk. 

Páliné Balogh Eszter Tápiószőlősön készített felvételt a felkavarodó törmelékről, a videón ráadásul egy levegőbe emelkedő trambulin is látható.

Nagy eséllyel egy szupercellához kapcsolódó mezociklonális tornádó alakult ki Tápiószőlős és Tápiószele térségében, ami mindkét településen földet ért. A károk alapján a korrigált Fujita-skála szerinti F0-F1-es erősségű tornádóról lehet beszélni – összegezte a meteorológus.