A tongai vulkánkitörés egy új szigetet hozott létre (videók)

A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott mûholdkép egy tenger alatti vulkán kitörésérõl a Csendes-óceán déli térségében fekõ Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fõvárosában, Nuku'alofában. MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség
not image

Borbély Fanni

2022. január 16. - 21:53

Felvételek is érkeztek arról, ahogyan a vulkánkitörés után szépen lassan megalakul egy új sziget a Földön.

Miután megtörtént a hatalmas, víz alatti vulkánkitörés a csendes-óceáni Tonga szigetország közelében, a hatóságok minden erejükkel azon vannak, hogy felvegyék a kapcsolatot a helyiekkel, hogy kiderítsék, milyen károkat okozott a vulkánkitörés, melyet még az űrből is lehetett látni.

Az egész világ tűkön ül, hogy végre kiderüljön, mi lesz a következménye ennek a páratlan erejű vulkánkitörésnek, habár a hatóságok már jelezték, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lesznek áldozatai a lenyűgöző geológiai drámának, ami a legjobb hír, ám egy ennél még izgalmasabb dolog van készülőben: egy új sziget.

A vulkán olyan hihetetlen mennyiségű lávát bocsát ki magából, hogy éppenséggel ebben a pillanatban is tanúi lehetünk egy vadonatúj sziget kialakulásának. Az eset egyébként nem példátlan: 2015-ben ugyanez a vulkán tört ki, és egy új apró szigetet hozott létre, habár a tudósok akkor úgy vélték, hogy hónapokon belül eltűnik majd.

Azonban ennek épp az ellenkezője történt, és hét évvel később, a hétvégi kitörés után ez a sziget csak tovább növelte méretét, szakértők szerint pedig csak a legújabb kitörés óta 50 százalékkal. Szakértők több felvételt is megvizsgáltak a szigetről, mely még a hétvégi kitörés előtt készült, és megállapításaik szerint a sziget felszíne minimum 45 százalékkal növekedett – írja a Futurism.

A 2015-ben történt vulkánkitörés után a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy egyáltalán megmarad-e, és ha igen, akkor lesz-e rajta élet, azonban a sziget minden várakozásukat felülmúlva csak úgy vonzotta magához a sirályokat, és más tengeri madarakat, akik boldogan repkedtek a vulkanikus partok körül. Mindenesetre, őszintén reméljük, hogy a tongai lakosok biztonságban vannak, és nem szenvedtek komoly károkat a vulkánkitörés miatt.