Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

A tongai kitörés 50 millió tonna vízgőze is hozzájárult a felmelegedéshez

Fotó: illusztráció | Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 26. - 21:47

A januári vulkánkitörés hatásai még hónapokig tarthatnak. Az elmúlt évtizedek leghevesebb gőzkibocsátása alaposan befűtött a bolygón, a tudósok azt is közölték, miért.

Több mint nyolc hónappal a Tonga közelében lezajló óriási kitörés után a tudósok még mindig vizsgálják annak hatásait. A szakemberek felfedezték, hogy ezúttal nem lehűlést, hanem felmelegedést okozott a természeti jelenség.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A kutatók nemrég közölték, hogy a kitörés a hatalmas mennyiségű vulkáni hamu mellett csaknem 45-50 millió tonnányi vízgőzt is a légkörbe juttatott. Ez pedig mintegy 5 százalékkal megnövelte a sztratoszféra nedvességtartalmát – írta a sciencealert.com.

A robbanás 260 kilométeres körzetben volt érezhető, a hamu, gőz- és gázoszlopok pedig több mint 20 kilométer magasba emelkedtek. A felmelegedés azért következhetett be, mert a légkörbe jutott vízgőz elnyelte a napsugárzást, majd hő formájában újra kibocsátotta azt.

Mivel itt több tízmillió tonna páráról volt szó, jóval erőteljesebben következett be a jelenség, a tanulmány ugyanakkor pontos számadatokkal nem szolgált. Hogy a tongai kitörés miért nem inkább a bolygó lehűlésével járt, annak a kén-dioxid kibocsátás is a kulcsa, amely ebben az esetben jóval kevesebb volt, mint más nagy kitörések alkalmával.

Azt azonban már a korábbi kutatások alapján megállapították, hogy a kitörés annyi vízgőzt lövellt ki, amivel akár 58 000 úszómedencét is megtölthetnének, ez a hatalmas mennyiségű légköri nedvesség pedig az ózonrétegre is hatással lehetett. Ehhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderítsék az esetleges károsodás mértékét.