Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

A tongai kitörés 50 millió tonna vízgőze is hozzájárult a felmelegedéshez

Fotó: illusztráció | Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 26. - 21:47

A januári vulkánkitörés hatásai még hónapokig tarthatnak. Az elmúlt évtizedek leghevesebb gőzkibocsátása alaposan befűtött a bolygón, a tudósok azt is közölték, miért.

Több mint nyolc hónappal a Tonga közelében lezajló óriási kitörés után a tudósok még mindig vizsgálják annak hatásait. A szakemberek felfedezték, hogy ezúttal nem lehűlést, hanem felmelegedést okozott a természeti jelenség.

Soron kívül Nagyot drágult a magyarok egyik kedvenc karácsonyi csemegéje is

A kutatók nemrég közölték, hogy a kitörés a hatalmas mennyiségű vulkáni hamu mellett csaknem 45-50 millió tonnányi vízgőzt is a légkörbe juttatott. Ez pedig mintegy 5 százalékkal megnövelte a sztratoszféra nedvességtartalmát – írta a sciencealert.com.

A robbanás 260 kilométeres körzetben volt érezhető, a hamu, gőz- és gázoszlopok pedig több mint 20 kilométer magasba emelkedtek. A felmelegedés azért következhetett be, mert a légkörbe jutott vízgőz elnyelte a napsugárzást, majd hő formájában újra kibocsátotta azt.

Mivel itt több tízmillió tonna páráról volt szó, jóval erőteljesebben következett be a jelenség, a tanulmány ugyanakkor pontos számadatokkal nem szolgált. Hogy a tongai kitörés miért nem inkább a bolygó lehűlésével járt, annak a kén-dioxid kibocsátás is a kulcsa, amely ebben az esetben jóval kevesebb volt, mint más nagy kitörések alkalmával.

Azt azonban már a korábbi kutatások alapján megállapították, hogy a kitörés annyi vízgőzt lövellt ki, amivel akár 58 000 úszómedencét is megtölthetnének, ez a hatalmas mennyiségű légköri nedvesség pedig az ózonrétegre is hatással lehetett. Ehhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderítsék az esetleges károsodás mértékét.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.