Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

A 40 évvel ezelőtti tömegmérgezés túlélői tüntetést szerveztek a madridi Prado múzeumnál

Fotó: MTI/EPA-EFE/Ballesteros
not image

Borbély Fanni

2021. október 21. - 02:41

A négy évtizeddel ezelőtti tömeges ételmérgezés túlélői elfoglalták a madridi El Prado művészeti galériát, és öngyilkossággal fenyegetőznek, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek.

Egy bentről készült fotón hat ember – egy kerekesszékes – egy tiltakozó transzparenst tartott a Las Meninas, Diego Velazquez spanyol festő Las Meninas című festménye előtt.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

“Nincs több megaláztatás és elhagyatottság” – állt az 1981-ben több ezer embert érintő ügy áldozatainak egyesületének Twitter-fiókján délelőtt közzétett nyilatkozatban.

“Hat órával az itteni jelenlétünk kezdete után elkezdjük a tabletták bevételét”

– figyelmeztetett a “Még élünk” egyesület, pontos időpont megadása nélkül.

A csoport követelései között szerepel, hogy október végéig találkozzanak Pedro Sanchez miniszterelnökkel és közvetítőkkel, valamint kártérítést igényelnek a világ egyik legnagyobb ételmérgezési botrányának túlélő áldozatai orvosi költségeinek fedezésére.

A mérgezés 5000 ember halálát okozta, és további 20 ezer embert érintett, akiknek többsége gyógyíthatatlan betegségben szenved – közölte a szervezet. Spanyolok ezrei szenvedtek tüdőbetegségben és más, később a szennyezett repceolaj fogyasztásával összefüggésbe hozott, legyengítő szindrómákban.

A New Daily értesülései szerint a csoport azt mondta, hogy azért választották a múzeumot a tiltakozás helyszínéül, mert a kultúra segített az áldozatoknak megbirkózni a problémával.

“Egy táblát bontottunk ki annak emlékére, hogy 40 éve áldozatok és betegek vagyunk, és magunkra hagyott minket az összes kormány”

– mondta egy tüntető az El Pais által bemutatott videóban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.