Az utolsó esély is megszűnt arra, hogy lemondják a tokiói olimpiát

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. június 12. - 11:07

A Japán Olimpiai Bizottság egyik elnökségi tagja éles támadást intézett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ellen, azt állítva, hogy az “olimpiai játékok elvesztették értelmüket”, és megkérdőjelezte, hogy a világméretű járvány közepette bölcs dolog-e megtartani az eseményt.

A Kyodo News által pénteken megjelentetett csípős vezércikkében Kaori Yamaguchi azt írta, hogy Japánt “sarokba szorították” a tokiói olimpia megrendezésével, és azzal vádolta a NOB-ot, hogy figyelmen kívül hagyja a közvéleményt, és szemet huny a helyi hatóságok által felvetett aggályok felett.

Tavaly márciusban a NOB és a tokiói szervezők 12 hónappal elhalasztották a játékokat a járvány miatt, a tervek szerint pedig július 23-án, pontosan egy évvel az eredeti időpont után fog Tokió otthont adni a megnyitó ünnepségnek. Japánban azonban a közvélemény határozottan ellenzi a játékok megrendezését, mivel az ország nagy részén továbbra is rendkívüli állapot van érvényben.

“A pályázat idején a NOB azt mondta, hogy a közvélemény fontos, de mostanra világossá vált, hogy még ha érinti is a NOB-ot, nincs hatással a döntéseire”

– írta Yamaguchi.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a japánok 83 százaléka ellenzi, hogy idén nyáron rendezzék meg a játékokat. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint péntek reggelig Japánban valamivel több mint 758 ezer koronavírusos megbetegedést és több mint 13 400 halálesetet jelentettek.

Bár mindkét számadat viszonylag visszafogottnak számít néhány más országhoz képest, Japánt masszívan hátráltatja a vakcinák fájdalmasan lassú bevezetése, mely miatt az országban a felnőtteknek körülbelül csak három százaléka van teljesen beoltva.

A múlt hónapban John Coates, a NOB alelnöke a tokiói szervezőkkel tartott virtuális sajtótájékoztatón ragaszkodott ahhoz, hogy az olimpia akkor is kerüljön megrendezésre, “ha Tokióban még mindig szükségállapot van”. Yamaguchi azonban azt sugallta, hogy a NOB pusztán azért erőlteti a játékok megrendezését, hogy elkerülje a kínos fordulatot. Jelzésképpen azonban elismerte, hogy talán már túl késő lehet az olimpia lefújásához.

“A játékok már elvesztették értelmüket, és csak a NOB kedvéért rendezik meg őket. Úgy vélem, már elszalasztottuk a lehetőséget a lemondásra. Túl sok energiát igényelne egy ilyen döntés meghozatala és véghezvitele. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy még most sem állhatunk le. Átkozottak vagyunk, ha megtesszük, és átkozottak akkor is, ha nem tesszük”

– írta Yamaguchi.

Miközben a NOB és a szervezők tovább folytatták az olimpia megrendezésének terveit idén nyáron, alig több mint 12 hónappal ezelőtt még drasztikusan más volt az álláspontjuk: tavaly április 28-án Yoshiro Mori, a szervezőbizottság akkori elnöke azt mondta, hogy a játékokat lemondják, ha a koronavírus 2021-ben még mindig fenyegetést jelent.

Május 26-án az Asahi Shimbun – egy liberális újság és az olimpia hivatalos partnere – felszólította Szuga Josihide miniszterelnököt, hogy hallja meg a széles körű lakossági ellenállást, és “higgadtan és objektíven értékelje a helyzetet, és döntsön a nyári esemény lemondásáról”.

A hét elején eközben az NHK japán műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a játékokra és a paralimpiára jelentkezett 80 ezer önkéntesből mintegy 10 ezren felmondtak. A Nikkei japán napilapnak nyilatkozva Toshiro Muto, a Tokió 2020 szervezőbizottság vezérigazgatója elismerte, hogy a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak szerepet játszhattak a visszalépésekben – írja a Newsweek.