Tokió 2020: Szőke Alex már negyeddöntős, érik az újabb magyar érem

Fotó: Szőke Alex birkozó a magyar olimpiai birkózóválogatott nyílt edzésén a tatai olimpiai edzőtáborban 2021. július 15-én. MTI/Vasvári Tamás
not image

Takács Petra

2021. augusztus 2. - 05:29

A fiatal versenyző sikerrel vette az akadályt cseh ellenfele ellen, és bejutott a negyeddöntőbe, amit így hamarosan egy érem követhet az olimpián.

Szőke Alex győzelemmel kezdett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia hétfői versenynapján. Az ESMTK 21 éves versenyzője a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, és agresszívebben kezdett riválisánál, akit így másfél perc után meg is intettek passzivitásért (1-0).

A parterhelyzetben Omarov szabálytalanul védekezett, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott (3-0). Ezt követően Szőke második próbálkozásból kiemelte őt, de eldobnia nem sikerült, majd a pörgetés sem jött össze.

A második három percben Omarov nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, így a második menetben Szőkét is megintették (3-1), ráadásul szeme alatt felszakadt a bőr. A parterhelyzetet viszont tökéletesen védekezte ki. Amikor állásból folytatódott a küzdelem, már esélye sem volt a fáradó ellenfelének, akit végül 3-1-re múlt felül.

A Manchester City sztárja akkora gólt lőtt, hogy csak pislogunk (videó)

“Nem volt könnyű mérkőzés. A parterhelyzetnél nem rakta ki a kezét, sajnálom, hogy csak ezzel a büntetéssel tudtam legyőzni” – értékelt röviden a juniorok között Európa-, a kadétok között pedig világ- és Európa-bajnok magyar tehetség.

A negyeddöntőben a súlycsoport kétszeres világ- és Európa-bajnoka, Musza Jevlojev vár Szőkére, aki eddig mindkétszer kikapott az orosz klasszistól.

Forrás: MTI