Tokió 2020: parádéznak a magyarok az olimpián, Nádas és Kopasz is nagyot ment a döntőben

Fotó: Nádas Bence és Kopasz Bálint a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. A magyar duó a negyedik lett. MTI/Kovács Tamás
not image

Takács Petra

2021. augusztus 5. - 06:27

Semmi okunk nem lehet a panaszra, egy újabb igen intenzív napban van részünk, miközben a magyarok sorra szerzik az érméket és az erős pontszerző helyeket. Ebből Nádas és Kopasz is kivette a részét K-2 1000 méteren.

Nádas és a keddi egyéni versenyben aranyérmes Kopasz közvetlenül az ötkarikás játékok előtt ült csak össze, ennek ellenére remekül teljesített az elő- és középfutamban, így a magyar tábor a rajt előtt titkon egy újabb éremben reménykedett.

A döntőben a világbajnoki címvédő és idén Európa-bajnok német Max Hoff, Jacob Schopf duón kívül egy-egy cseh, fehérorosz, új-zélandi, ausztrál, kínai és spanyol hajó volt az ellenfelük. A németek és az ausztrálok kezdtek a legjobban, de velük tartottak a magyarok is, akik 500 méternél a második helyen haladtak az ausztrálok mögött.

A táv második felében a németek és az ausztrálok különcsatát vívtak az aranyért – végül előbbiek, Jean van der Westhuyzen és Thomas Green diadalmaskodtak -, Nádasék pedig a dobogóért harcoltak, de végül az egyes pályán “besurranó” csehek, Josef Dostal és Radek Slouf megelőzték őket.

A 25 éves, szegedi Nádasnak ez pályafutása legnagyobb sikere. A győriek 24 éves sportolója, Kopasz pedig az aranyérem mellett egy újabb pontszerző helynek örülhet.

“Nagyon boldog és elégedett vagyok – mondta Kopasz Bálint. – Hiba nem volt sem az előfutamban, sem a középfutamban, sem a döntőben. Gyönyörűen végigmentünk, dinamikusan. Az elmúlt két hónapban csak párszor ültünk össze, ez egy nagyszerű eredmény nekünk a többiekkel szemben, akik már évek óta együtt készülnek.”

Tokió 2020: magyar éremeső csütörtökön, ott van az ezüst Rasovszky nyakában

“Amikor nekikezdtünk a közös munkának, nem gondoltam volna, hogy negyedikek leszünk az olimpián – vette át a szót Nádas Bence. – Egyetértek, ebben a három ezer méterben nem tudtunk hibát találni. A döntőben jó volt a sebességünk, nem volt billenés, az oldalszél sem zavart minket. Nagyon boldogok vagyunk, ezt az eredményt nekem még fel kell fognom.”

Hozzátette: szerinte van jövője ennek a párosnak, és ha foglalkoznak vele, még bőven tudnak fejlődni, előre lépni.

Eredmény:

férfi K-2 1000 m, olimpiai bajnok:

Jean van der Westhuyzen, Thomas Green (Ausztrália) 3:15.280

  1. Max Hoff, Jacob Schopf (Németország) 3:15.584
  2. Josef Dostal, Radek Slouf (Csehország) 3:16.106
  3. NÁDAS BENCE, KOPASZ BÁLINT (MAGYARORSZÁG) 3:16.535
    …12. (a B döntőben 4.) BÉKE KORNÉL, VARGA ÁDÁM (MAGYARORSZÁG)

Forrás: MTI