Még az utolsó pillanatban is lefújhatják az olimpiát, ha úgy alakulnak a fertőzésszámok

Fotó: Unsplash/Bryan Turner
not image

Kornis Vivien

2021. július 20. - 19:44

Az olimpiai szervezőbizottság elnöke nem tartja kizártnak, hogy a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt az utolsó percben elhalasztják a tavalyi évről 2021-re tolt tokiói játékokat.

A Világgazdaság beszámolója szerint Muto Tosiro, a 2020-as Tokiói Nyári Olimpiai Játékok szervezőbizottságának vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón feltett kérdésre megerősítette, hogy a koronavírus-járvány alakulását folyamatosan nyomon követik. 

Ha a helyzet változik, egyeztetni fognak a nemzeti és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, illetve a japán kormánnyal és a tokiói önkormányzattal – közölte a szervezőbizottság vezető tisztviselője.

“Az esetek száma nőhet vagy csökkenhet is, szóval majd akkor foglalkozunk a kérdéssel, hogy mit tegyünk, ha ez szükségessé válik” – idézte Muto Tosirot a lap. 

A japán lakosság túlnyomó része még mindig az olimpia elhalasztását követeli a járványhelyzet miatt, és több olyan nagyvállalat, mint a Toyota, a Panasonic és a Fujitsu is úgy döntött, hogy mégsem kíván jelen lenni a játékokon. 

És bár a szervezők korábban hangsúlyozták, hogy a rendezvény teljesen biztonságosan kerül majd lebonyolításra, már számos sportoló és más résztvevő is pozitív mintát adott a Covid-teszten, több versenyzőnek pedig karanténba kellett vonulnia, mert az útjukon vagy a japán fővárosba megérkezve fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.