Tokió 2020: “Örültem, hogy Magyarországot képviselhettem az olimpián”

Fotó: Lucz Dóra a női kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. Lucz Dóra bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
not image

Takács Petra

2021. augusztus 3. - 05:18

Lucz Dóra végül a hatodik helyen zárt K-1 200 méteren, miközben Carrington ismét meg tudta védeni a címét. A magyar versenyző nem felhőtlenül boldog, és elmondta, mi ennek az oka.

Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 16. lett. A keddi döntős program előtt közvetlenül egy utasszállító repülőgép húzott el meglehetősen alacsonyan a pálya felett, hogy a közelben fekvő Haneda repülőtéren landoljon. Az általa keltett hullámokat ugyanakkor nem érzékelték a futam résztvevői, mert a hátszél néhány óra alatt szinte viharossá fokozódott, s erősen fodrozta a vizet.

Ilyen körülmények között kezdődött a finálé, amelyben a szám koronázatlan királynője, a kétszeres címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, rögtön az élre állt és végig vezetve magabiztosan nyert. Mögötte a spanyol Teresa Portela és a dán Emma Jörgensen végzett a második és harmadik helyen.

Az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka, friss Eb-ezüstérmese, Lucz Dóra ezúttal nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a középmezőnyben haladt és hatodikként csapott a célba.

Madridban hallani sem akarnak arról, hogy Ronaldo visszatérjen?

“Mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek a szurkolást, és azt, hogy korán felkelt miattam otthon” – nyilatkozta az MTI-nek Lucz, aki láthatóan el volt keseredve a végeredmény miatt, már-már a könnyeivel küszködött. – “Nem vagyok felhőtlenül boldog, mert ez lehetett volna jobb is, de próbáltam a legjobbat kihozni a mostani körülmények között és végig küzdöttem, egészen az utolsó centiméterig” – fogalmazott, majd úgy folytatta, időre van még szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a döntőben történteket, visszatekintve pedig biztosan lesz benne némi hiányérzet.

“Örültem, hogy Magyarországot képviselhettem az olimpián, mert kajakban már kijutni is nehéz ide, hiszen a hazai mezőny nagyon erős” – zárta gondolatait Lucz.

Eredmény:
női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
——————————–
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.120 másodperc

  1. Teresa Portela (Spanyolország) 38.883
  2. Emma Jörgensen (Dánia) 38.901
    …6. Lucz Dóra (Magyarország) 39.442
    …16. (a B döntőben 7.) Kárász Anna (Magyarország)

Forrás: MTI