Tokió 2020: óriási hajrát ment Csipes, ami ezüstérmet jelentett, Kozák negyedik lett

Fotó: Csipes Tamara a női kajak egyesek 500 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. Csipes Tamara megnyerte a futamot és bejutott a döntőbe.
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 5. - 05:41

Carringtont ezúttal sem lehetett elkapni, óriási tempóban haladt előre az új-zélandi versenyző, de Csipes képes volt megszorongatni.

A kajak egyes 500 méteres döntőjében két magyar is érintett volt Csipes Tamara, illetve Kozák Danuta részéről, akik nagyon határozottan és koncentráltan szálltak vízre. A szám legnagyobb esélyese Carrington volt, aki végül győzni tudott.

Noha Carrington eleinte elhúzott, Csipes nem hagyta magát, fokozatosan felzárkózott, és nagyon közel került ahhoz, hogy megszerezze az aranyérmet. A vártnál közelebb hajózott hozzá a magyar versenyző, és ha még van pár méter, valószínűleg legyőzhette volna az új-zélandit.

Fotó: Az ezüstérmes Csipes Tamara és édesapja, Csipes Ferenc összeölelkezik a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. MTI/Kovács Tamás

Szomorkodásra azonban semmi okunk, Csipes ezen teljesítménye önmagáért beszél, óriásit ment, ráadásul soha ezelőtt nem indult női egyesben 500 méteren. Ez az ezüst így még különlegesebb lehet számára.

Tokió 2020: Tótka Sándor olimpiai bajnok, itt az újabb magyar aranyérem

Kozákról sem feledkezhetünk meg, szintén remekül ment, bár a dobogó most nem jött össze, ugyanakkor ez a negyedik hely egy igen erős pontszerzést jelent a neve mellett.

MTI: A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes – akinek edzője édesapja, az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Ferenc -, pályafutása második ötkarikás érmét szerezte, és a partra kiérve az öklét rázva láthatóan nagyon örült a sikerének.

A Honvéd 31 éves kajakosáé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

Eredmény:
női K-1 500 m, olimpiai bajnok:
——————————-
 Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:51.216 p
2. CSIPES TAMARA (MAGYARORSZÁG) 1:51.855
3. Emma Jörgensen (Dánia) 1:52.773
4. KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:53.414

Forrás: Liner/MTI