Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

Több dolog is hozzájárult a tojás jelentős drágulásához, ám még közel sincs vége

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 31. - 15:45

Januárban 50 forint körül volt a tojás átlagára, most pedig nagyjából 1100-1200 forintba kerül egy 10 darabos doboz, azonban a Penny vezetői szerint további áremelkedés is várható.

A KSH adatai alapján szeptemberben 20,1%-os volt az éves infláció, 35,2%-os az élelmiszerinfláció, a tojás pedig ezen belül is kiemelkedően, 60,2 százalékkal drágult, ám a bolti árakat elnézve az októberi jelentésben még magasabb lehet az éves tojásáremelkedés.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

Januárban 50 forint körül volt a tojás átlagára, most pedig nagyjából 1100-1200 forintba kerül egy 10 darabos doboz, azonban a Penny vezetői szerint további áremelkedés is várható a termelői oldalról, amelynek pontos mértékét és kifutását még nem lehet megjósolni.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely elmondta, miszerint a magyar tojástermelés jellemzően a magyar boltokba megy (tehát minimális az export), és a becslések szerint ez a hazai igények 80 százalékát elégíti ki, vagyis a többi importból származik.

Több dolog áll az áremelkedés hátterében

A tojás drágulásához több dolog is hozzájárult, többek között a takarmányköltség árnövekedése, az elszálló energiaárak, a forint gyengülése, a csomagolóanyagok áremelkedése, az orosz-ukrán háború és a madárinfluenza – számolt be a 24.hu.

A szövetség alelnöke azt is elmagyarázta, miszerint szeptemberről októberre azért nyílhatott tér a termelői árak emelésére, mert a korábban az uniós piacra Ukrajnából behozott jelentős mennyiségű tojás részben kieshetett, ami szűkítette a kínálatot és hiányt generálhatott.

Így most nincs olcsó import tojás, a kiskereskedők pedig hajlandóak a magyar tojásért is többet fizetni, illetve elfogadni a termelők részéről kért áremelést, ami mostanra odáig fajult, hogy a lánc minden szereplője kénytelen elfogadni a másik emelt árait, hiszen nincs olcsóbb tojás a piacon.

A tojás is árstopos lehet

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Kossuth rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy a kormány újabb élelmiszerekre tervezi kiterjeszteni az árstopot, s ennek kapcsán az Index több ágazati szereplőt is megkérdezett, véleményük szerint mi lesz a legvalószínűbb forgatókönyv.

Többek között a burgonya, a trappista sajt, a kenyér, a száraztészta, a rizs és a tojás kapcsán merült fel, hogy esetleg felkerülhetnek a hatósági áras listára, hiszen ezeknek az élelmiszereknek az ára drasztikusan emelkedett a múlt hónapban a tavalyi adatokhoz képest (53,7% és 76,2% között).

Ám arra többen is felhívták a figyelmet, hogy a lépés egyetlen kedvezményezettje a lakosság, ugyanis a piaci folyamatok mesterséges szabályozása csak még több kárt okoz a gyártóknak és a kereskedőknek, s ezt a nagyobb üzletláncok és a kistelepülések boltjai is megszenvedik.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.