Többen tértek vissza az országba tavaly, mint amennyi magyar kivándorolt

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Andy Rain
not image

Nagy Noel

2021.május.11 - 12:30

A KSH legfrissebb adatai szerint csökkent a kivándorlás mértéke Magyarországról, ráadásul a távozó magyarok elsődleges célállomása sem a hosszú ideig tapasztalt Németország.

A tavalyi, pandémia sújtotta év során 19 300 magyar döntött úgy, hogy külföldön próbál inkább szerencsét, miközben 23 100-an voltak olyanok, akik hazatértek – szemezett az adatokból a Portfolio. Ez a tendencia már az elmúlt évek során is hasonlóan alakultak, hogy többen tértek haza külföldről, mint amennyi állampolgár távozott.

Az a tendencia is folytatódott, amely 2018-ban fordult át, miszerint már Németország a távozó magyarok elsődleges célpontja, hanem a szomszédos „sógorék”, Ausztria. Ez a tavalyi év során 7200 magyart jelentett, aki inkább a nyugati szomszédunkhoz költözött.

2012-ben fordult elő utoljára, hogy 20 ezernél kevesebben távoztak az országba, míg a hazatérők terén 2018 óta nem volt tapasztalható jelentősebb emelkedés. Ez a tavalyi évben sem volt másképp, így bár a kivándorlókhoz képest magasabb a visszatérők száma, jellegében nem sokkal nagyobb.

Az Egyesült Királyságból – mint ahogyan arra esetleg előzetesen számítani lehetett – nem volt nagyobb hazavándorlás a Brexit hatására, vagyis nem hatotta meg különösebben a kint élőket, hogy Nagy-Britannia már nem tagja az Európai Uniónak.

Jelenleg Németországban 211 460 magyar állampolgárt tartanak nyilván, amely nem nagyon változott a 2019-es adatokhoz képest, így arányosan annyian tértek haza, mint amennyi magyar kivándorolt Európa legnagyobb gazdaságába.

Ausztriában pedig 2020 végére 91 396 magyart tartott nyilván a helyi statisztikai hivatal, 3880 fővel többet, mint a tavalyi év során. A korábban egyik legkedveltebb célpont, Nagy-Britannia pedig jelenleg 131 ezer lelkes magyar közösséget számlál.