Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

Több tonna urániumnak veszett nyoma Líbiában

TÉMÁK:
#Líbia #NAÜ
Fotó: Unsplash/Dan Meyers
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy líbiai telephelyről tűnt el a hatalmas mennyiségű uránium, ami aggodalomra adhat okot, miközben továbbra sem találják a veszélyes anyagot.

Az ENSZ atomenergiai-felügyeleti szervének ellenőrei állapították meg, hogy nagyjából 2,5 tonna természetes uránium tűnt el egy líbiai telephelyről, ami nem a kormány ellenőrzése alatt állt – közölte az ügynökség a tagállamokkal.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Az ellenérzést eredetileg tavalyra tervezték, de a térség biztonsági helyzete miatt a halasztás mellett döntöttek. Végül kedden hajtották végre az ellenőrzést, amit a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség erősített meg.

A NAÜ ellenőrei megállapították, hogy 10 hordó tűnt el, amik 2,5 tonna természetes urániumot tartalmaztak uránérc-koncentrátum formájában. Korábban Líbia arról tett jelentést, hogy azon a bizonyos helyen tárolják, ahol az ellenőrzést végrehajtották, de ott nem volt.

A Reuters azt írja, hogy az ügynökség további tevékenységeket fog végezni annak érdekében, hogy megállapítsa, milyen körülmények között tűnhetett el az általa meg nem nevezett helyszínről az uránium, és az hol van most.

20 évvel ezelőtt, 2003-ban az akkori vezető, Muammar Kadhafi vezette Líbia lemondott nukleáris fegyverprogramjáról. Ennek keretében urándúsításra alkalmas centrifugákat, valamint atombomba tervezésére alkalmas információkat szerzett, bár nem sok lépést tettek a fegyver megépítése felé.