Több tízmilliárd dollárnyi hasznot húz Kína abból, hogy népirtást folytat az ujgurok ellen

Fotó: Flickr/Amnesty Finland
not image

Nagy Noel

2021. október 31. - 16:30

Hiába magyarázkodik Kína mindenféle terrorfenyegetésről, a legtöbb szakértő és már számos kormány is tényként kezeli, hogy a hatóságok népirtást folytatnak Hszincsiang régióban.

Kína gyakorlatilag bebörtönzött, koncentráció táborba zárt 1.5 millió embert, elsősorban ujgurokat és egyéb muszlim kisebbségűeket. Számos beszámoló érkezett már arról, hogy barbári módon bánnak a rabokkal, többek között erőszakosan sterilizálják őket.

A Kommunista Pártot már jó ideje vádolják azzal, hogy ki akarja irtani az ujgur népcsoportot Hszincsiangból, azonban a nemzetközi szervezetek közül most egyre többen számolnak be arról, hogy a kínai rezsim még jó pénzt is húz a brutális bánásmódból.

Számos jelentés érkezett már arról is ugyanis, hogy az ujgurok kárára a kínai állam becsatlakozott az illegális szervkereskedelem piacára és attól sem riadnak meg, hogy élő emberek szerveit távolítsák el, majd adják tovább a több milliárd dolláros feketepiacon.

Csak a kínai feketepiaci szervkereskedelem évi 1 milliárd dolláros üzlet, 2019-ben például csak 60 ezer szervátültetést végeztek Kínában, ami jóval több, mint amit a donorok tudnának biztosítani – írja a New Zealand Herald.

Érdekes „egybeesés”, hogy azon kínai kórházak, amelyek a legnagyobb mennyiségben végzik ezeket a szervátültetéseket, meglehetősen közel vannak az ujgur büntetőtáborokhoz. A rendkívül rövid várólista, ezen intézmények kiterjesztése kétséget kizáróan bizonyítja, hogy erőszakosan vehetik ki a fogvatartott emberek szerveit már évek óta.

A Kommunista Párt azonban az ujgurok kiirtásából még ennél is nagyobb hasznot húz. A Taiwan News korábbi oknyomozása szerint például a hatóságok hatalmas vagyont foglaltak le a bebörtönzött ujguroktól, aminek mintegy 84 milliárd dollár lehet a becsült értéke.

Az egyik ilyen áldozat például Abdujelil Helil volt, aki 2017-ig egy nagyon gazdag exportőr volt. A kínai hatóságok letartóztatták terrorizmus finanszírozása vádjára hivatkozva és elkobozták a mintegy 1 milliárd dollár értékű vagyonát, amit utána eladtak.

Ez pedig csak egy szelete annak a borzalomnak, amit az ujgurok napi szinte átélnek. Kína rajtuk teszteli gyakorlatilag a tömeges megfigyelési rendszereit, jóformán minden egyes részét felügyelik a muszlim kisebbségnek.

Nem hagyhatják el a táborukat, a kommunista kormány pedig több ezer mecsetet pusztított el, ami az ujgurokhoz tartozott. A leginkább aggasztó eleme ennek mégis az, hogy több tízezer ujgurt egyszerűen elraboltak a házukból vagy az utcáról és „átnevelő táborokba” küldték őket.

Fontos megjegyezni, hogy amit Kína átnevelő táboroknak nevez, azok gyakorlatilag koncentrációs táborok. Ezeken a táborokon belül pedig leírhatatlan borzalmak várnak az ujgurok, a kínzástól egészen az emberkísérletekig, minden.