Több száz szarvasmarhát kínzott meg a gyilkos gazda

ugyeszseg.hu
not image

Kulcsár Péter

2021.június.21 - 12:44

Állatkínzás bűntette miatt indítottak eljárást azzal a férfival szemben, aki helytelen körülmények között tartotta jószágait, melynek következtében tömeges elhullás következett be.

Az ugyeszseg.hu szerint a gazdasági társaság a Tatához közeli telephelyén szürke szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozott.

A gazdasági társaság képviselője a jogszabályi rendelkezések megszegésével 2017. évtől nem biztosított megfelelő életkörülményeket az állatoknak, azokat elégtelen létszámú személyzettel, elégtelen méretű legelőkön, istállókban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között tartotta, nem gondoskodott elegendő mennyiségű és minőségű takarmányról, a megfelelő ivóvíz ellátásról.

Az elkövető által üzemeltetett telephelyen 2018. január 1- április 10. között 158 szürke szarvasmarha pusztult el a nem megfelelő bánásmód miatt. Az állatok 2017. évtől télen és nyáron is súlyos éhezésnek voltak kitéve, az elégtelen mennyiségű és minőségű takarmányozás miatt pusztultak el. A férfi a tömeges pusztulás ellenére állatorvost nem hívott a telephelyre.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.