Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Több száz millió forintba kerülhetnek a vármegyés átnevezések

Fotó: A balassagyarmati Vármegyeháza az emlékhelyek napján, 2021. június 20-án. Balassagyarmat 1950-ig Nógrád vármegye székhelye volt, így az épület a város egykori közigazgatási szerepének mementója. Itt zajlott 1919. január 27-én az a közalkalmazotti gyűlés, amely a csehszlovák igazgatás kiépítésével szembeni ellenállás szimbolikus eseménye volt. A megszálló csapatok január 29-i kiveréséért a város a Civitas Fortissima címet kapta. A Nemzeti Örökség Intézete hatodik alkalommal rendezte meg az országos programsorozatot azzal a céllal, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket. MTI/Komka Péter
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 22. - 02:38

A várható költségek alapján a Momentum arra számít, a végösszeg az 1 milliárd forintot is eléri majd.

Az országgyűlés júliusi döntése alapján a megyéket vármegyékké, a kormánymegbízottakat pedig főispánná nevezik át, amely „a nemzeti összetartozás eszméjét, valamint közös történelmi emlékeink megőrzését is erősíti”, ez azonban jelentős költségekkel fog járni.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Az átnevezések miatt ugyanis a táblákat is le kell cserélni, amelyek darabonként akár 20 ezer forintba is kerülhetnek, a Magyar Közút pedig közel 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, így az összköltség akár 14-15 millió forintra is rúghat.

A vállalat sajtóosztálya szerint az ehhez köthető módosításokat az illetékes mérnökségek végezhetik el, bár azok ütemezéséről és költségeiről egyelőre nincs pontos adatuk, az viszont tény, hogy az átmatricázás egy sokkal olcsóbb lehetőséget jelenthetne.

Amikor 2 éve Csongrád-Csanád megye lett Csongrádból, a kormány 35 millió forintot különített el, amelyből a rendőrség 6,4 milliót, a katasztrófavédelem 1,6 milliót, míg a NAV 1,5 millió forintot kapott az átnevezéssel kapcsolatos költségek fedezésére.

Ha ezt az összeget 19 megyére vetítve nézzük, 665 millió forintos tétel jön ki végösszegként, kiemelve, hogy sok kicsiből könnyen összejöhet a nagy, ehhez pedig elég csak a legapróbb módosításokra gondolni – írta a Blikk.

Ha egyetlen megyében mindenkinek új névjegykártyát készíttetnek egy 150 fős munkahelyen, az körülbelül 600 ezer forint, emellett 20 darab bélyegző további 100 ezret jelenthet, egy cikk-cakk háttérfal sajtótájékoztatókhoz pedig szintén 100 ezer forintról indul.

További tízezreket emészthetnek fel mérettől függően az új autófeliratok, az épületen található táblacserék, és az informatikai átállás is, azonban a Momentum arra számít, a végső összeg akár az 1 milliárd forintot is elérheti.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.