Több száz millió lakható bolygó lehet a galaxisunkban egy új tanulmány szerint

Fotó: Unsplash
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Floridai Egyetem szakértői jutottak erre a megállapításra, akik a kutatás során az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű műholdja által rögzített információkat is megvizsgálták.

A Live Science számolt be róla, miszerint több száz millió lakható bolygó lehet a galaxisunkban, amelyre egy, az ún. vörös törpéket vizsgáló tanulmány hívta fel a figyelmet. A vörös törpék a Napnál jóval kisebb és vörösebb csillagok, a Tejútrendszer legtöbb csillaga ebbe a kategóriába sorolható.

A 24.hu szerint a bolygókutató Kepler űrtávcső legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a vörös törpék körül keringő bolygók egyharmada alkalmas lehet az élet fenntartására, vagyis galaxisukban több száz millió lakható bolygó létezhet.

A Floridai Egyetem kutatói a tanulmány elkészítése során az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű műholdja által rögzített információkat is megvizsgálták, amely a naprendszerünkön kívüli bolygók keringési pályáját figyeli.

Sheila Sagear, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, ezek az adatok rendkívül fontosak, ugyanis az égitestek keringési pályájától függ, hogy a bolygó felszínén túl magas, túl alacsony vagy éppen megfelelő lesz-e a hőmérséklet a folyékony halmazállapotú víz létezéséhez. A folyékony halmazállapotú víz az általunk ismert élet kialakulásának és fennmaradásának egyik legalapvetőbb feltétele.