Több száz férfi fegyenc vallja magát nőnek, inkább a női börtönökben töltenék büntetésüket

Fotó: Unsplash/Emiliano Bar
not image

Borbély Fanni

2021.április.8 - 08:45

Az Egyesült Államokban tavaly szeptemberben elfogadott törvény szerint a kaliforniai büntetés-végrehajtási intézmények kötelesek tekintettel lenni a fegyencek nemi identitására, és ennek megfelelően kell őket elhelyezniük a börtönökben.

A mai napig 255 férfi élt a nem mindennapi lehetőséggel, ők ugyanis egytől egyig nőnek vallották magukat, és áthelyezésüket kérték a női börtönök valamelyikébe. A gyakorlat az egyenjogúságot hivatott biztosítani, azonban felvet némi aggályt is: mi van azokkal a férfiakkal, akik csak megjátsszák, hogy transzneműek?

A kaliforniai büntetés-végrehajtási ügynökség eddig 21 benyújtott kérelmet hagyott jóvá, sőt négy fogvatartottat már át is helyeztek női börtönökbe. Az ügynökség reagált a felvetett aggályokra is, melyekkel kapcsolatban azt mondták, minden beérkező kérelmet tüzetesen megvizsgálnak.

Az ügynökség reakciója alapján nem kell attól tartani, hogy aki kérelmezi az áthelyezést, automatikusan jogosult is lesz arra, s mivel elítéltekről van szó, nagy valószínűséggel sokkal komolyabb eljárás keretein belül hoznak döntést a kérelmekkel kapcsolatban.

Mivel az Egyesült Államokban működő büntetés-végrehajtási intézményekben jelentősen megnövekedett a transzneműek ellen elkövetett szexuális bántalmazások száma, egészen konkrétan tizenháromszor magasabb eséllyel válnak bántalmazás áldozatául, mint más fegyencek, a jogszabállyal próbálják csökkenteni ezen esetek számát – írja az Index.