Több száz idegen bolygót fedezett fel a mesterséges intelligencia

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 22:07

301 új exobolygó kilétét tárta fel a NASA szuperkomupterén futó ExoMiner névre keresztelt algoritmus.

Az ExoMiner a NASA Pleiades szuperkomputerén futó mély neurális hálózat (Deep Neural Network, röviden DNN), amely elegendő adat birtokában képes automata tanulásra. Az adatbázis, melyből dolgozik a Kepler űrtávcső missziói alatt gyűjtött több ezer csillagról készített felvételeket tartalmazza, melyek körül potenciálisan exobolygók is keringenek – írta az Index.

A Kepler felvételeinek elemzése alapján sikerült 301 égitestet azonosítani, amelyeket korábban csak bolygójelöltként tartottak számon, ám mostanra kiderült, hogy valóban exoplanétákról van szó.

Az amerikai űrügynökség szerint az ominózus égitestek egyike sem hasonlít a Földre, és nincs olyan távolságban a központi csillagától, hogy a felszínén vagy az atmoszférájában folyékony halmazállapotú víz maradhasson fenn.

A Kepler űrtávcső tranzitfotometriát használt, azaz az eszköz detektorai a csillagok fényességét mérték, átmeneti elhalványodásokat keresve. A távcső által rögzített adatokban az exobolygó-jelölteket a csillagok fénygörbéinek kilengései alapján találják meg, a bolygó méretét szintén ez alapján számítják ki – minél nagyobb területet takar el a csillagból, mikor elhalad előtte, annál nagyobb a görbe kilengése, annál nagyobb a bolygó.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK