Több módszert is kidolgozott a Google a mobilfüggőség ellen

Szabó Kata

2020. január 26. - 18:21

Ha van olyan vállalat, amelynek elegendő mennyiségű információja van arról, hogy felhasználói mennyi időt töltenek el mobiltelefonjaik képernyői előtt, akkor az biztosan a Google.

Normál esetben azt gondolnánk, hogy egy szoftver- és okostelefongyártó vállalatnak nem áll érdekében az, hogy a felhasználókat eltántorítsa eszközeik és szoftvereik használatától, ám az igazság az, hogy a túlzott használatból eredő esetleges mentális vagy egyéb betegségek olyan negatív visszhangot keltenének, amit a Google sem kívánhat magának, ezért még ennek esetleges bekövetkezte előtt léptek.

Sőt, rögtön három megoldást is kidolgoztak arra, hogy a felhasználók tudatosabban használják készülékeiket, a három megoldás pedig applikációk formájában öltött testet, amik a Play Áruházból bárki számára letölthetők.

Ezek közül talán az Envelope a legérdekesebb, ennél ugyanis egy egyedi készítésű pdf-fájlt kell kinyomtatni majd a mellékelt útmutató alapján összehajtogatni. Végeredményként egy tokot kapunk a telefonhoz, ami csak az alapfunkciókhoz biztosít számunkra hozzáférést, így telefonálni például telefonálhatunk, mint ahogy videót és fotót is készíthetünk, ám mindezt szigorúan csak előnézetek nélkül.

Hasonlóan érdekes és ötletes az Activity Bubbles nevű fejlesztés is, ami gyakorlatilag egy buborékokból álló élő háttérképnek tekinthető. Az alkalmazást úgy készítették el, hogy a kijelzőn megjelenő buborékok mennyisége a képernyőidő függvényében nőjön vagy csökkenjen, így a felhasználó natív módon is kap visszajelzést.

A harmadik megoldásnál már az egyszerűségre törekedett a Google, hiszen esetében mindössze egy óraszerű alkalmazásról van szó, ami valós időben mutatja nekünk, hogy épp mennyi időt töltöttünk el a készülék használatával.