Több mint 200 ezer ember vált munkanélkülivé a koronavírus-lezárások miatt Kanadában

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.8 - 20:58

A szigorú lezárások következtében 2021 áprilisáig 207 ezer embert kellett elbocsátaniuk a vállalkozásoknak állásukból, mivel képtelenek voltak kifizetni őket.

A legfrissebb statisztikák alapján Kanadában a pandémia kitörése óta összesen 129 ezer állandó munkahely szűnt meg, míg 78 ezer ideiglenes állás is a semmibe veszett – olvasható a CBC hírportál elemzésében.

A munkanélküliségi ráta egyetlen hónap alatt 7,5 százalékról 8,1 százalékra emelkedett, miközben szakértők szerint az újabb érvénybe léptetett lezárások miatt a mutató tovább nőhet májusban.

A munkájukat elvesztő kanadai állampolgárok több mint fele a 15 és 24 év közötti korosztályt képviselik, számukra még a koronavírus-járvány lecsengése után is nehéz lesz a visszatérés.

Hiába próbál meg a kanadai kormány a vészhelyzeti alapból enyhíteni a bajbajutottak pénzügyi helyzetén, a stimulus korántsem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon megoldják a problémát. Többen is arra panaszkodtak, hiába próbáltak meg mindent, egyszerűen lehetetlen fenntartani a vállalkozásaikat, ezért inkább csődöt jelentettek, alkalmazottjaikat pedig hazaküldték.

Leginkább a fodrászszalonok és éttermek érezték meg a zárlatok negatív hatásait, ám voltak olyan vendéglátóipari egységek, amelyek a korlátozások és a várható pénzbírságok ellenére is kinyitottak, mert nem volt más választásuk.

Korábban már szerkesztőségünk is beszámolt arról, hogy Kanadában több étterem-tulajdonos is megelégelte a tudományos szempontból megalapozatlan lezárásokat, ezért elhatározták, hogy vendégeik borravalóiból fedezik a hatóságok által kiszabott pénzbüntetéseket, így nyitva tudtak maradni.