Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Több kriptovaluta van forgalomban, mint amennyi amerikai dollár

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 12. - 10:40

Újabb mérföldkőhöz érkezett a virtuális fizetőeszközök használata, kiderült ugyanis, hogy sokkal több kriptovaluta cirkulál az éterben, mint ahány amerikai bankjegy található a Földön.

A The Wall Street Journal április végi jelentése alapján kiderült, hogy összesen 2 250 milliárd amerikai dollár értékű kriptovaluta tanyázott a piacon, ami meghaladta a forgalomban lévő amerikai dollár összértékét.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Miközben ez a statisztika rendkívül érdekes, egyúttal a virtuális fizetőeszközök népszerűségét is megerősíti, ám valamilyen szinten félrevezető is lehet, hiszen a forgalomban lévő pénz valójában a kézzel megfogható érméket és bankjegyeket jelenti, a számlákon található egyenlegek kimaradtak az analízisből.

Mindezek ellenére is lenyűgöző folyamatnak lehetünk nap mint nap szemtanúi, pár éve még a pénzügyi szektor legmagasabb rangú vezetői és elemzői sem feltételezték, hogy a kriptodevizák valaha is ostromolhatják majd a hagyományos fizetőeszközök piacát, márpedig 2020 óta a bitcoin és társai feltörtek a mélyből.

Nemcsak felhasználói szinten, hanem több befektetési ágazatban is előtérbe helyezték a kriptovalutákat, főként a zöld energiaforrások szektora és az ingatlanpiac esetében figyelhető meg előrelépés.

Az olyan neves influenszerek, mint például a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk is hozzájárult a kriptovaluták popularitásának megemelkedéséhez, a Dogecoin mémvaluta például éppen a kriptodevizák poénjaként indult korábban, a dél-afrikai származású amerikai üzletember Twitter-bejegyzései révén mára viszont már komoly tényezővé nőtte ki magát.