Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Több a kiadó ingatlan, az infláció miatt viszont komoly a drágulás is

Twenty20

Bense Róbert

2022. augusztus 21. - 20:15

A fővárosban az egekben a bérleti díjak.

Az augusztusi és szeptemberi „évfordulók” számos bérlőnek kellemetlen híreket hoznak, hiszen általában ilyenkor szoktak emelni a díjakon, a 13,7%-os infláció pedig cseppet sem kedvezett az áraknak.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Ha csak az inflációval számolunk, az legalább 10-20%-kal növeli meg a bérleti díjakat, azonban a felélénkült albérletpiacon jelenleg csaknem 19%-kal bővült a kínálat, így sokan inkább kisebb – és egyben olcsóbb – lakásba költöznek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ugyanakkor kiemelte, hogy az áremelés egyfajta opcióként van feltüntetve a szerződésekben és a tulajdonosoktól is függ, hogy ezzel élnek-e.

Nem csupán az árnövekedés miatt keresnek sokan új lakást, hanem a megugró rezsiköltségek miatt is, azonban ebben az esetben azzal is érdemes számolni, hogy a gazdaságosabban fenntartható lakások valószínűleg drágább bérleti díjjal rendelkeznek.

Az átlagos árak a fővárosban elérték a 195 ezer forintot, ami egyetlen év alatt 50 ezer forintos drágulást jelent. A megyeszékhelyeken sem sokkal jobb a helyzet, átlagosan 120 ezer forintért kínálnak egy-egy albérletet, ez 15 ezres drágulást mutat.

Székesfehérváron 160 ezres, Győrött és Veszprémben 150 ezres átlag a jellemző, míg Debrecenben 130, Kecskeméten 110 ezer forintért bérelhetünk lakást. A legolcsóbb lakásokat jelenleg Miskolcon, Szolnokon, valamint Békéscsabán kínálják, 90-100 ezer forintos árakon – írja a napi.hu.