Több félkatonai szervezet is beállt a mianmari tüntetők mögé

A katonai hatalomátvétel elleni tiltakozások közben meghalt emberek emlékére vörös festékkel kente be a kezét egy tüntető, aki az ellenállás jelképének tartott háromujjas kézjelét mutatja Rangunban 2021. április 6-án, ezzel emlékeztetve a hatalomra került juntát, hogy vér tapad a kezéhez. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat. A rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több mint 500-an életüket vesztették és több száz embert letartóztattak. MTI/AP
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.7 - 18:19

Mianmar nagyobb lázadó csoportjai közül tízen is támogatásukat fejezték ki az ország puccsellenes tüntetőinek, ezzel felizzítva azon félelmeket, hogy a tüntetésekből egy szélesebb körű harc támadhat a hadsereg és az etnikai hadseregek közötti konfliktusokat már régóta nyögő területen.

Mianmarban azóta vannak zavargások, hogy a hadsereg február 1-jén elüldözte a megválasztott vezetőt, Aung Szan Szu Kjít amivel felkelést robbantottak ki, ezt azonban halálos megtorlásokkal igyekeztek elfojtani.

Egy helyi civil szervezet szerint eddig 550 ember vesztette életét a tüntetésekben, a vérontás pedig az AFP-re hivatkozó France24 szerint feldühítette a Mianmarban élő, húsznál is több etnikai csoportot és azok milíciáit, akik elsősorban a határ mentén ellenőriznek hatalmas területeket.

Szombaton ezen lázadó csoportok közül 10 virtuális tárgyaláson beszélték meg a helyzetet és közösen ítélték el a vezetés azon döntését, hogy éles lőszerrel oszlatják a tüntetéseket. A Shan Állam Visszaállításának Tanácsát vezető Yawd Serk tábornok szerint a vezetőket el kell számoltatni.

A junta múlt héten egyhónapos tűzszünetet kötött a fegyveres etnikai csoportokkal, azzal a feltétellel, amennyiben azok „nem avatkoznak be a kormány nemzetbiztonsági és adminisztrációs folyamataiba.”, ebben a tűzszünetben nem volt azonban szó az éles lőszerek használatának leállításáról.

Serk szerint azonban ennek a tűzszünetnek minden erőszakos cselekmény beszüntetését kellene jelentenie, a tüntetők ellen is. A tíz csoport mind tagja annak a széles körű tűzszüneti megállapodásnak is, amelyet még az előző vezetéssel írtak alá és amivel véget akartak vetni a több évtizedes küzdelemnek az etnikumok magasabb fokú önrendelkezéséért.

Mianmar etnikai kisebbségei egyáltalán nem bíznak a katonai kormányban, Serk szerint pedig a nemzeti tűzszünet aláírói átvizsgálják a szerződést következő megbeszélésükön:

„Szeretném kijelenteni, hogy mindannyian teljes mellszélességgel a diktatúra végét követelőkkel vagyunk.”

Mindeközben múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának mianmari különmegbízottja arra figyelmeztetett, fennáll egy polgárháború és az azzal járó vérfürdő esélye.