Tizenhárom nap után sikerült eloltani a környezeti katasztrófával fenyegető, lángokban álló teherhajót

A Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata által közreadott felvétel a kigyulladt X-Press Pearl nevű teherhajóról Colombo partjainál 2021. május 25-én. A szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajónak a 25 tagú legénységét sikerült kimenteni. MTI/EPA/Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata
not image

Kornis Vivien

2021. június 2. - 07:33

Csaknem két héten keresztül pusztítottak a lángok az MV X-Press Pearlön, a tűzoltást nemzetközi együttműködéssel végezték.

Nemzetközi együttműködéssel sikerült eloltani a Srí Lanka partjainál lehorgonyzott, lángokban álló teherhajót, melynek fedélzetén több száz tonna vegyi anyagot, kozmetikumot és műanyagot szállítottak – közölte a haditengerészet az AFP hírügynökség szerint. 

Óriási mennyiségű műanyag pellet borította be Srí Lanka partjait az égés következtében, mely az ország legsúlyosabb tengeri környezeti katasztrófájának számít. A szennyezés miatt halászati tilalmat rendeltek el a hatóságok, és több ezer tisztet vetettek be a feltakarításhoz. 

A holland SMIT vállalat a szingapúri felségjelű MV X-Press Pearl teherhajó fedélzetére lépett, és nagymértékű beázásról tettek jelentést, mely a gépházakat érinti. A konténerhajón május 20-án csaptak fel a lángok, mielőtt belépett volna Colombo kikötőjébe. 

Az RTL Today a hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy haditengerészet búvárai vízalatti bevetésre indultak, hogy megvizsgálják a teherhajó szerkezetét és felderítsék az esetleges sérüléseket. Az MV X-Press Pearl 278 tonna bunkerolajat és 50 tonna gázolajat is szállít a fedélzetén. 

A nemzetközi mentési műveletek során Srí Lanka haditengerészetéhez India partiőrsége és az SMIT hajói csatlakoztak, hogy megküzdjenek a lángokkal, mely közel 1500 konténert pusztított el a vízi járművön. 

Srí Lanka hatóságai nyomozást indítottak a tűz okainak felderítése érdekében és a tengeri szennyezés ügyében. A mindössze három hónapja működő MV X-Press Pearl orosz származású kapitányát, főmérnökét 14 órás kihallgatás során faggaták ki a katasztrofális kimenetelű incidenssel kapcsolatban.