Tizenhárom emeletes toronyházat robbantott fel Izrael a Gázai-övezetben (videó)

Twitter/AJ+
not image

Nagy Noel

2021.május.11 - 20:58

A helyi média beszámolói és közösségi médiában videón terjedő videók tanúbizonysága szerint az izraeli légierő rakétákat lőtt ki a Gázai-övezetre, melynek következtében a semmivel tettek egyenlővé egy 13 emeletes toronyházat.

Az elmúlt hetek során nagyon elmélyült a konfliktus az izraeliek és a palesztinok között a Kelet-Jeruzsálemben történt kilakoltatási fenyegetések és az izraeli telepesek terjeszkedésének következtében.

Számos összecsapás történt azóta a két fél között, melynek már több halálos áldozata és sérültje, még több letartóztatottja van. Az egyébként sem konfliktusmentes együttélés éves mélypontra került, és a helyzet csak most kezdett el eszkalálódni.

A főként Gázai-övezetben működő Hámász terrorszervezet ugyanis rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra, melyre már meg is érkezett az izraeli légierő válasza: felrobbantottak egy 13 emeletes toronyházat a Gázai-övezetben.

A közösségi médiában terjedő felvételeken pedig jól látszik, ahogyan a torony egyszerűen magába omlik a súlyos szerkezeti sérülések miatt. Az egyik videón tisztán látható, ahogyan a helyiek megrémülten Allahért kiáltanak.

A Jewish Press beszámolója szerint viszont nem lehettek személyi sérülések, mivel az Izraeli Védelmi Erők mindenkit értesítettek, hogy a közeljövőben légitámadás várható. Az Alquds Alarabi nevű újság beszámolója szerint nem történt haláleset, viszont a torony összeomlása következtében több környékbeli ház is megsérült.

Számos arab nyelvű sajtótermék beszámolója szerint az eset egy válasz volt Abu Ubaida, a Hámász szóvivőjének figyelmeztetésére, aki nyomatékosan felhívta az izraeliek figyelmét arra, hogy ne célozzanak a civileket a konfliktus során.

Az Al Jazeera pedig már arról számolt be, hogy a robbantást követően nem sokkal a Hámász a Gázai-övezetből összesen 130 rakétát indított az izraeli Tel Aviv irányába. A szervezet figyelmeztetett, hogy érkezni fog a válaszcsapás, majd nem sokkal később ki is lőtték a rakétákat.

A rakéták azóta földet érhettek, mert az izraeli Channel 12 televíziós csatorna arról számolt be, hogy legalább egy ember kritikusan megsérült a támadásban, illetve legalább egy ember életét vesztette. Izrael gazdasági fővárosa közül számos robbanást lehetett hallani, mely szintén a találatokra utal.

AZ AFP és a Reuters értesülései szerint azért is volt nagyon fontos a Hámásznak a felrobbantott toronyház, mert számos parancsnoknak ott volt az irodája.