Akár tíz évet is kaphat a merényletre készülő kecskeméti egyetemista

Fotó: Tingey Injury Law Firm/Unsplash
not image

Borbély Fanni

2021.június.11 - 17:55

Amennyiben be tudják bizonyítani bűnösségét, úgy akár 10 évet is kaphat az a 21 éves kecskeméti egyetemista, aki áttért az iszlám vallásra, majd egy merényletet tervezett.

A Magyar Nemzet úgy értesült, a kecskeméti fiatal áttért az iszlám vallásra, arab nevet választott magának, már Instagram-oldalát Hüsseyin Ziyad V. névre változtatta, és felesküdött az Iszlám Államra (ISIS).

Azonosult az ISIS tevékenységével és taktikájával, s akár öngyilkos robbantásra is hajlandónak mutatkozott, mivel szimpatizált azzal a gondolattal is, hogy egy járművel a tömegbe hajtson.

A magát iszlamistának valló egyetemista számítógépét, telefonját és egyéb adathordozóit lefoglalták, így az ezekből kinyert adatokkal tudják majd bizonyítani bűnösségét.

Ha a kinyert adatok hitelt érdemlően bizonyító erővel bírnak majd, úgy komoly büntetésre számíthat, ugyanis a terrorcselekmény előkészülete alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphat a vádlott, amennyiben a merényletet egy terrorista csoport tagjaként kívánja megvalósítani.

“Ha a csőbomba beszerzésére lépéseket tett, az összeszerelés iránt érdeklődött, anyagokat szerzett be, már megalapozhatja a bűncselekmény előkészítése elkövetésének gyanúját” – nyilatkozta az InfoRádiónak Surdy Miklós ügyvéd, korábban büntetőbíró, aki szerint az, ha valaki rákeres interneten az Iszlám Állammal való kapcsolattartásra, még nem bűncselekmény, azonban egészen más a helyzet, ha már konkrét lépéseket is tesz az ügyben.