Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Titkos helyen tartottak fogva a pekingi tüntetések után egy kínai nőt

Fotó: MTI/AP/Vincent Yu
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 26 éves nő egy videóban osztotta meg, hogy a rendőrség őt és barátait is arra kényszerítette, hogy írjanak alá egy kitöltetlen letartóztatási parancsot.

A Guardian jelentése szerint egy kínai nő azzal vádolja a rendőrséget, hogy a pekingi tüntetések után a rendőrség őt és barátait is arra kényszerítette, hogy írjanak alá olyan letartóztatási parancsokat, melyek teljesen üresek voltak, majd egy titkos helyen tartották őket fogva.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A videó, melyet Cao Zhixin, a Peking University Press 26 éves szerkesztője tett közzé az interneten, szélsebesen terjed a felhasználók között: a felvételen a nő elmondja, hogy öt barátjával együtt részt vettek egy folyóparti virrasztáson Pekingben november 27-én, hogy meggyászolják urumcsi tűzvész áldozatait.

Mivel a tűzvész szorosan összefügg a kínai kormány által évekig fenntartott rendkívül szigorú zéró Covid-politikával, a hatóságok természetesen fel akarták oszlatni, aminek az lett az eredménye, hogy az emberek elkezdtek tüntetni. A rendőrség néhány nappal később beidézte őket, majd 24 óra után szabadon engedték a csapatot.

December 18. és 24. között azonban mindannyiukat újra őrizetbe vették, s ő volt az utolsó, akit őrizetbe vettek. A videón elmondta, hogy a felvételt azt követően vette fel, hogy barátait őrizetbe vették, majd a felvett videót átadta meg nem nevezett barátainak, hogy tegyék közzé, ha ténylegesen letartóztatják:

“Ha ezt a videót látjátok, akkor engem is elvittek a rendőrök egy időre, mint a többi barátomat.”

Cao azt is elárulta, hogy a rendőrség nem volt hajlandó megmondani, hogy hol tartják őket fogva, ráadásul üres letartóztatási parancsot írattak alá velük, melyekben egyáltalán nem szerepeltek büntetőjogi vádak, sőt, úgy egyáltalán semmi. Míg a nyugati közösségi médiában szélsebesen terjed a felvétel, a kínai kormány által szigorúan ellenőrzött és masszívan cenzúrázott interneten aligha van nyoma.