Tippek és tanácsok a biztonságos bevásárláshoz koronavírus-járvány idejére

not image

Kulcsár Péter

2020. április 1. - 12:22

A világban minden a feje tetejére állt a COVID-19 miatt. Korábban a bevásárlás egy kellemes időtöltés volt, amikor legfeljebb azon kellett idegeskednünk, hogy otthon hagytuk-e a listát, vagy hogy túl hosszú a sor. Most viszont minden megváltozott.

Manapság ha bemegyünk egy szupermarketbe maszk és kesztyű nélkül, egyből furcsán néznek ránk. A vásárlók és a személyzet is rendszeresen fertőtleníti a bevásárlókocsikat, a sorokban pedig sok helyen kötelező betartani a két méteres távolságot.

Több videó is kering az interneten, ahol emberek tömegei várnak a legújabb raklap WC-papírra, majd lecsapnak rá, mint a sáskák, még mielőtt azokat a polcokra tudnák rakni.

Nem véletlen, hogy kaotikusnak érezzük az egész jelenlegi szituációt és kicsit el is megy a kedvünk a bevásárlástól, azonban muszáj az alapvető szükségleteinket valahogyan fedezni.

Bemutatunk most pár tippet, hogyan óvhatjuk meg magunkat és másokat vásárlás közben.

Töröljük le a bevásárlókocsit használat előtt és után!

Amerikai kutatók hivatalosan is alátámasztották, hogy a bevásárlókocsik 73-85 százalékán olyan baktériumok találhatóak, amelyek az emberi emésztőrendszerből származnak. A New York Times ez alapján azt javasolja, hogy a gyerekülést és a fogantyút minden esetben töröljük le. Ha nincs nálunk éppen nedves kendő vagy fertőtlenítő, akkor az egyszerűbb papír készítmények is elegendőek lehetnek.

Ha viszont még ez sincs nekünk, akkor sem kell pánikba esni – egyszerűen ne fogdossuk az arcunkat és ne nyúljunk a szánkba vagy az orrunkba, miután már hozzáértünk a fogantyúhoz. Később pedig elég lesz csak megmosni a kezünket vásárlás után, így teljesen biztosítva vagyunk a fertőzésekkel szemben.

Tartsuk be a két méter távolságot egymástól!

A járványügyi hatóságok két métert javasolnak, azonban a WHO ajánlása a legalább egy méter betartására kötelez minket. Ebben az esetben mindig a nagyobb távolság a jobb megoldás, mivel a koronavírus a levegőben terjed azokkal a kis cseppekkel, amelyeket az emberek éppen beszéd vagy légzés közben bocsájtanak ki. Kisebb az esély a megfertőződésre abban az esetben, ha a tárgyak felületét fogdossuk, mivel nem ez a vírus elsődleges terjedési módja. Amerikai kutatók is megerősítették ezt és hozzátették, hogy a legfontosabb tényleg az, hogy ha tehetjük, kerüljük el a tömegeket és csak a legszükségesebb esetekben mozduljunk ki otthonunkból.

Fotó: Pixabay

Minimalizáljuk a fogdosást és ne nyúljunk az arcunkhoz!

A koronavírus képes órákig, néha napokig is túlélni gazdatest nélkül azokban a cseppekben, amelyeket a fertőzött emberek hagytak maguk után, ezért minden esetben úgy kell hozzáállnunk a bevásárláshoz, hogy minden egyes felületen, amit megfogtunk, rajta van a kórokozó. Természetesen ez nem igaz, de nagyon fontos, hogy résen legyünk.

Csak akkor érintsünk meg bármilyen fémes vagy műanyag tárgyat a boltban, ha feltétlenül szükséges. Mobiltelefon helyett használjunk régimódi papír bevásárlólistát. Fizetéskor használjuk az Apple Pay vagy a Google Pay szolgáltatásokat, ne tapogassuk túl sokat az eszközünket.

A legfontosabb, hogy soha ne érjünk az arcunkhoz. Gondoljunk csak bele, hányan fogták már meg előttünk a bevásárlókocsit vagy azokat a csomagolásokat, tárgyakat, amiket beleraktunk. Ha ezek után a szemünkbe, orrunkba, szánkba, fülünkbe nyúlunk, kockáztatjuk saját egészségünket.

Ne gyűjtögessünk!

Fontos, hogy kevesebbszer menjünk az üzletbe és vegyünk egyszerre több mindent, ami majd kitarthat három vagy négy hétig is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy dobáljuk bele a polcokon található összes konzervet és WC-papírt a bevásárlókocsiba. Ne legyünk telhetetlenek és önzőek, hagyjunk másnak is. Néhány termékből hiánycikk lett, azonban a beszállítók továbbra sem álltak le, így nem kell tartanunk attól, hogy beköszönt az apokalipszis és nem jut nekünk a legalapvetőbb élelmiszerekből.

Legyünk tapintatosak a kasszánál!

Helyezzük a pénzt a pultra ahelyett, hogy a kasszás kezébe adnánk. Ügyeljünk arra is, hogy ennek ellenére ne úgy tekintsünk rájuk, mint leggyűlöltebb ellenségünkre, hanem maradjunk empatikusak – ők is csak dolgoznak, végzik a munkájukat és ugyanúgy tartanak a koronavírustól, mint mi. Ha van rá lehetőségünk, vigyünk magunkkal saját táskákat és ajánljuk fel a kasszásnak, hogy saját magunk pakolunk helyettük.

Mossuk meg a kezünket bevásárlás után!

Amint végeztünk a kasszánál és kiléptünk az üzletből, valamint mielőtt még hozzáérnénk az autónk kormányához, azonnal használjunk kézfertőtlenítőt. Ha hazaértünk, az legyen mindig az első, hogy legalább 20 másodpercen keresztül alaposan megmossuk a kezünket szappannal. Miután elrakodtunk, mossunk kezet újra és ha tehetjük, fertőtlenítsük a megérintett felületeket (kapcsolók, fogantyúk, kilincsek, asztalok, polcok, stb.) magunk után.

Ne fertőtlenítsünk minden megvásárolt élelmiszert!

Ha nagyon elővigyázatosak akarunk lenni, akkor megtehetjük, hogy egy fogkefe segítségével megtisztítjuk a zöldségeket és gyümölcsöket, azonban minimális az esélye annak, hogy ezeken megtalálható a kórokozó. Tudományosan ugyanis jelen pillanatban nem bizonyított, hogy a koronavírus élelmiszerrel vagy azok csomagolásával terjedne.