Tippek a magasabb fizetés kiharcolásához

Szabó Kata

2020. január 26. - 11:15

Ugyanazon munkahelyen eltöltött huzamosabb idő után az emberben felmerül a fizetésemelés utáni vágy és igény, ám fontos, hogy mindezt a megfelelő módon kommunikáljuk a munkaadó felé.

A CNN foglalkozott alaposabban a témával, hogy mire is kell figyelnünk annak érdekében, hogy a sikeres tárgyalás esélyét növeljük, mi pedig most ezekből szemlézünk.

Időzítés

Nagyon nem mindegy, hogy mikor keressük fel főnökünket fizetésemelés kérdésben, ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, képben legyünk a történésekkel. Ha éppen komoly átalakulások zajlanak, vagy stresszesebb időszakon megy át a főnökünk vagy a cégünk, akkor jobban járunk, ha a fizetésemeléssel kapcsolatos tárgyalási egy kicsit eltoljuk.

Tájékozódás

Mielőtt bértárgyalásra kerül a sor, fontos, hogy néhány dolgot figyelembe vegyünk. Nem mindegy például, hogy a fizetési igényünket mi alapján határozzuk meg, ezért érdemes például megérdeklődni, hogy hasonló pozícióban más helyeken mekkora összegeket keresnek, és az is fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést, hogy végzek-e annyival jobb munkát a többieknél, hogy jogosult legyek a fizetésemelésre.

A másik oldal

Amikor már kész tervekkel rendelkezünk a tárgyalást illetően, érdemes időt szentelni arra is, hogy átgondoljuk, vajon milyen ellenérvei lehetnek a főnökünknek a fizetésemeléssel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a cég pénzügyi helyzete miatt az ő keze is megvan kötve, ám ettől függetlenül még nem kell feladnunk, hiszen egy kompromisszumos megoldásra ebben az esetben is törekedhetünk.

Csak hivatalosan

Fizetésemelést kérni sokféleképpen lehet, ám az biztos, hogy egy módon érdemes. Azok, akik személyeskedve, mások fizetésére és munkavégzési módszereire, moráljára mutogatva szeretnének több pénzt kiharcolni maguknak, az esetek túlnyomó többségében elsöprő sikerrel biztosan nem járnak. Ehelyett törekedjünk arra, hogy saját képességeinket, eredményeinket kihangsúlyozva közeledjünk a célunk felé.

Megfontoltság

Bizonyára sokan megtapasztaltuk már, hogy a bértárgyalások gyakran, sőt, az esetek többségében nem éppen úgy alakulnak, ahogyan azt mi elképzeltük, hiszen vagy egyáltalán nem jutunk eredményre, vagy pedig csak részben valósul meg az elképzelésünk.

Fontos, hogy akkor se essünk kétségbe, ha első nekifutásra falakba ütközünk, hiszen könnyen előfordulhat, hogy csak a cég aktuális pénzügyi helyzete gördít akadályt a sikeres tárgyalás elé. Ettől függetlenül még fontos, hogy tájékoztassuk főnökünket a fizetéssel kapcsolatos igényeinkről, hiszen így tisztában lesz az elvárásainkkal, ha a vállalat újra a jó pályára kerül.