Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

A tiltott mobilhasználat ellenére számos orosz katona telefonál haza

Fotó: Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án. MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A készülékek elkobzása után néhányan úgy oldották ezt meg, hogy ellopták az ukránok telefonjait, ám azt kevesen gondolták, hogy így lehallgathatják őket.

Korábban futótűzként terjedt el a hír, hogy az orosz hadvezetés a mobilozó katonákat hibáztatta a szilveszter estéjén történt makijivkai támadásért, mondván, a tömeges telefonhasználat miatt az ukránok könnyűszerrel be tudták mérni, hová kell célozni.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A csapás egy katonai bázisként használt iskolaépületet ért, amely szálláshelyként és lőszerraktárként is szolgált, s az orosz források szerint legalább 89, míg ukrán beszámolók alapján több száz orosz katona vesztette életét, részben besorozott újoncok.

A New York Times a telefonos jelenség kapcsán nyomozásba kezdett, ezáltal olyan információk birtokába jutottak, miszerint az orosz parancsnokok többször is megpróbálták megakadályozni, hogy a katonák mobilokat vigyenek a harctérre.

Többen is elárulták a pontos tartózkodási helyüket hívás közben

A telefonhasználat beszüntetése érdekében februárban számos készüléket koboztak el a parancsnokok, két orosz katona pedig arról nyilatkozott, hogy a Fehéroroszországban állomásozó erőknek egytől egyig le kellett adniuk a mobiljaikat.

Ám néhányan így is megoldották, hogy fel tudják hívni a feleségeiket, barátnőiket és szüleiket, például azzal a módszerrel, hogy ellopták az ukránok telefonjait és azokat használták ilyen célra – írta a Sky News.

Bár azt kevesen gondolták, hogy így az ukrán hírszerzés lehallgathatja őket, ugyanis többen elárulták a pontos tartózkodási helyüket, amíg a rokonokkal beszéltek, míg mások arra panaszkodtak, hogy nem bíznak a vezetőikben, illetve cserbenhagyva érzik magukat.