Furcsa tikkekkel járó tüneteket okozhat fiataloknál a túlzott TikTokozás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 4. - 13:47

Kutatók figyelmeztetnek, egy új világjárvány van kialakulóban a jelenleg is zajló pandémia kellős közepén, ami a gyerekek neurológiai egészségét boríthatja fel.

A Motherboard magazin riportjából megtudhattuk, egyre több olyan TikTok-felhasználóról tudni, akik a Tourette-szindróma kezdetleges tüneteit produkálják, mégpedig tikkeket, amelyek valójában kontrollálhatatlan mozdulatok vagy hangadások, és csukláshoz hasonlóan, elfojthatatlanul jelentkeznek.

Pszichológusok szerint a koronavírus-járvány miatt eszközölt lezárások okán egyre zárkózottabb életet folytatnak gyermekeink, és az okostelefonok és számítógépek nyújtotta virtuális világba menekülnek, ahol gyakran lelki terrornak vannak kitéve, és éppen ezek idézhetik elő a neurológiai panaszokat.

A Calgary Egyetem ideggyógyász professzora, Davide Martino a lap megkeresésére elmondta, legfőképpen a 12 és 25 év közötti lányokat és fiatal nőket érinti a rendellenesség, esetükben az elmúlt néhány hónapban szinte berobbant a motoros és vokális tikkekkel járó betegség diagnózisa.

Egyértelműen azonban nem lehet Tourette-szindrómának betudni a tüneteket, mivel e betegség főként gyermekkorban alakul ki, és inkább azokat a fiúkat érinti, akik mélydepresszióval és szociális zavarokkal, valamint erős szorongással küzdenek.

Mivel van eltérés a két elváltozás között, ezért a szakemberek funkcionális tikkszerű viselkedésként aposztrofálták a kórt, amely azonban kezelhető, ha időben észlelik, és orvoshoz fordulnak vele.