Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Theodore Roosevelt szobrát eltávolították, mert rasszista képet ábrázolt

Fotó: Fehér ponyva borítja az állványt, amelyet Theodore Roosevelt volt amerikai elnök lovasszobra köré állítottak fel, mielõtt megkezték a szobor eltávolítását a New York-i természettudományi múzeum épülete elõtt 2022. január 19-én. Az 1940-ben leleplezett szobrot, amely az Egyesült Államok 26. elnökét lovon ülve, egyik oldalán õslakos indiánnal, másikon fekete rabszolgával ábrázolja, a tervek szerint ezen a héten teljesen eltüntetik a helyérõl. A szobor eltávolítását azzal indokolták, hogy az emlékmû "a rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma". (MTI/AP/Mary Altaffer)

Takács Petra

2022. január 21. - 11:29

Theodore Roosevelt amerikai elnököt ábrázoló szobrát, amely közel 80 évig állt egy New York-i múzeum előtt, a héten eltávolították, mert “rasszista” ábrázolása miatt kritika érte.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum először 2020. júniusában kérte az 1940 óta ott található szobor eltávolítását, George Floyd minneapolisi meggyilkolása és az azt követő globális tiltakozások után, a kérelmet pedig New York akkori polgármestere, Bill de Blasio hagyta jóvá, majd 1 évvel később a New York-i Közterületi Tervezési Bizottság szavazta meg a szobor eltávolítását és áthelyezését.

“Maga a szobor olyan faji hierarchiát közvetít, amelyet a múzeum és a közönség tagjai régóta zavarónak találnak” – írta júniusi kérelmében a múzeum. Ezt közvetíti a szobor kompozíciója is, hiszen a fehér férfi, Roosevelt középen, lóháton áll, míg a másik két férfi, egy indián és egy afrikai férfi mögötte, gyalogosan. Így a Roosevelt-szobor most csatlakozik számos más amerikai emlékműhöz, amelyeket az elmúlt hónapokban áthelyeztek.

A múzeum szóvivője csütörtökön nyilatkozta, hogy a szobor eltávolításának folyamatát műemlékvédelmi szakemberekkel végezték el, ami magában foglalja a múzeum előtti tér helyreállítását is. Kedden kezdtek neki az ezzel kapcsolatos munkálatoknak, csütörtökre pedig be is fejezték az eltávolítást – írta a CNN.

A szobor új otthona az észak-dakotai Medora lett, a Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtárban. A 2026-ban megnyíló könyvtár közleményben tudatta, hogy hosszú távú kölcsönzési megállapodást kötött New York várossal, a múzeum pedig továbbra is büszke arra, hogy New York állam marad a hivatalos emlékhelye Theodore Rooseveltnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.