Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

The Telegraph: Magyarország a Putyinnal kötött új gázüzlettel büszkélkedik

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 3. - 07:38

A cikk szerint az új szerződés értelmében szeptembertől napi 5,8 millió köbméter földgázt szállítanak az országba.

A The Telegraph beszámolója szerint Magyarország szerdán azzal „büszkélkedett”, hogy új gázszerződést kötött Vlagyimir Putyinnal, miközben „ünnepelte”, hogy elutasította Ukrajna felhívását, amely az orosz turisták EU-ba való belépésének teljes betiltására szólított fel.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

Elmondásuk alapján az új szerződés értelmében szeptembertől napi 5,8 millió köbméter földgázt szállítanak Magyarországra a tavaly aláírt 15 éves, évi 4,5 milliárd köbméter gázra szóló megállapodáson felül.

Kiemelték, hogy több európai kormány is az orosz gáztól való függősége ellen törekszik, ezzel szemben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt hangoztatta, hogy „az ország energiaellátása biztonságban van”.

Majd a lap arra utalt, Orbán Viktor korábban azzal „dühítette fel” Kijevet, hogy akadályozta az orosz gázra és olajra vonatkozó uniós szankciókat, emellett nem adott engedélyt a NATO-nak, hogy az országon keresztül szállítson fegyvereket Ukrajna számára.

A The Telegraph állítása szerint az EU Oroszországgal kapcsolatos megosztottságának a jele, hogy a prágai ülésen a blokk külügyminiszterei nem tudtak megállapodni az orosz turisták általános utazási tilalmáról, ugyanis Budapest ellenezte azt, végül pedig a 2007-es vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése mellett döntöttek.