Ázsiában először Thaiföld hagyta jóvá a marihuána dekriminalizálását

Fotó: LittleIvan / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 25. - 22:12

A törvény lehetővé teszi a magáncélú termesztést, a jövőben pedig a rekreációs célú helyszínekre vonatkozó feltételeket is kidolgozzák.

A thaiföldi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) törvényjavaslatot készített a kannabisz háztartási termesztésének és fogyasztásának, valamint meghatározott helyeken történő rekreációs felhasználásának legalizálásáról.

Az FDA főtitkára hétfőn közölte, kormánya a közegészségügyi minisztérium azon határozával összhangban dolgozta ki a törvényjavaslatot, miszerint a kannabiszt leveszik a kábítószerek listájáról. A törvény lehetővé tenné a saját fogyasztásra történő termesztést, ezt azonban jelenteni kell az illetékes közigazgatási szervezetnél. A háztartási fogyasztás kizárólag gyógyászati célt szolgálhat.

A Bangkokpost írása szerint a kannabisz kereskedelmi terjesztésében, importjában, exportjában, értékesítésében és reklámozásában részt venni csak az FDA jóváhagyásával van lehetőség. A rekreációs célt szolgáló helyszínekre vonatkozó szabályokat még nem határozták meg.

„Természetesen nem nyitunk marihuána kávézókat, de külföldön több különböző modell is létezik a rekreációs célú felhasználásra. Kiválasztjuk azt, ami leginkább megfelel a társadalmi környezetnek”

– nyilatkozta az FDA főtitkára.

A feltételeket a közegészségügyi minisztérium bizottsága fogja kidolgozni, a jogsértést elkövetők számára pedig 3 év börtönbüntetést és/vagy körülbelül 300 ezer forintnak megfelelő pénzbírságot ír elő a törvény. Az új javaslattal kapcsolatos meghallgatás jövő hónapban veszi kezdetét.