Thaiföld betiltja a koronavírussal kapcsolatos dezinformációk terjesztését

Koronavírus elleni oltásra várakoznak emberek az egyik bangkoki oltóközpontban 2021. július 28-án. Thaiföldön az elmúlt idõszakban tízezernél is többen fertõzödtek meg naponta. MTI/EPA/Narong Szangnak
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 1. - 19:07

Thaiföld pénteken megtiltotta a biztonságot érintő “hamis üzenetek” terjesztését, melyet azzal magyarázott, hogy ezzel csak a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos kritikákat próbálja visszaszorítani.

Prayuth Chan-ocha miniszterelnök a héten azt mondta, hogy az álhírek terjedése komoly problémává vált, ami zavart okoz a társadalomban, és aláássa a kormány járványkezelésben való képességét.

Egy pénteken életbe lépett sürgősségi rendelet tiltja a hamis hírek és dezinformációk terjesztését, amelyek pánikot, félreértést vagy zavart okoznak, és “az állam biztonságát, mások jogaival való visszaélést kockáztatják, valamint a rendet vagy az erkölcsöt sértik”.

A rendelet felhatalmazza az állami szabályozó hatóságot, a Nemzeti Műsorszolgáltatási és Távközlési Bizottságot (NBTC), hogy utasítsa a szolgáltatókat, hogy blokkolják az egyes IP-címek internet-hozzáférését, ha úgy ítéli meg, hogy azok hamis híreket terjesztenek, valamint tájékoztassa a rendőrséget, hogy jogi lépéseket is tegyen.

A rendelet azután született, hogy a kormányt komoly bírálatok érték a világjárvány kezelése miatt. A tavalyi év nagy részében Thaiföldnek sikerült ugyan kordában tartania a vírust, ám a közelmúltban a delta variáns által okozott fertőzéshullám az eddigi legbrutálisabb méreteket öltötte.

A kormánynak már most is széleskörű hatásköre van a koronavírus elleni intézkedések és az internet ellenőrzésére vonatkozó szabályok végrehajtására. A hatóságok jogi lépéseket tettek néhány olyan személy ellen, köztük néhány híresség és a közösségi média influencer ellen, akik kritizálták a járvány elleni védekezést.

A Reuters értesülései szerint hat médiaszövetség közös nyilatkozatban közölte, hogy a kormány jogi lépései “a média és a nyilvánosság által élvezett szólásszabadság elnyomásának szándékát” mutatják.